Wednesday, November 7, 2007

Trevåningshusets lov

I Stockholm är höghus senaste mode, åtminstone bland vissa stadsbyggnadsborgarråd. Själv har jag alltid vurmat för trevåningshus, särskilt sådana som det jag bor i, från skiftet 1940-1950-tal. Nu har jag fått veta varför det är så bra med just den typen av hus. Det är Erik Berg, arkitektstudent och innehavare av bloggen Approximation som gett mig förklaringen. Jag tror inte han misstycker om jag citerar det han skrev:

"Ur många aspekter är trevåningshuset den perfekta bostadstypen. Trevåningars smalhus grupperade kring gemensamma gårdar, som i femtiotalets hantverksbyggda folkhem, genererar ljusa lägenheter och boendemiljöer med svåröverträffade kvaliteter. Gårdarna blir lagom stora för att ett grannskap ska kunna utvecklas, trappuppgångarna md 2-3 lägenheter per svale är även de precis lagom för att trappuppgången ofta ska utvecklas till en fungerande social gemenskap där storstadens anonymitet i någon mån balanseras av en skala där man lär sig känna igen sina grannar. Trevåningshuset är även fler fler aspekter ett lagom hus: husen är inte så höga att solen stängs ute, de är inte så låga att exploateringen blir för låg för att etablera affärsverksamheter eller kollektivtrafik."

Visst låter det trevligt och klokt. Man har svårt att förstå stadsbyggnadsborgarrådets motvilja. Kanske är det kopplingen till folkhemmet som han inte gillar. Men det där med affärsverksamheter borde väl passa honom, speciellt nu när vi alla kommunalanställda ska knoppa av och privatisera oss.

Fast det är inte bara moderata borgarråd som dissar låghus, om sanningen ska fram. Det är länge sedan som sådana slutade byggas i större skola, redan på 1960-talet. Skälen var, enligt Erik Berg, både praktiska och ekonomiska. Nu, menar Erik, borde man göra det möjligt att återgå till att bygga trevåningshus. Det som krävs för det är ändringar i låneregler och planbestämmelser.

Erik Berg avslutar sitt inlägg med att det är "överhuvudtaget tragiskt att nybyggda boendemiljöer på grund av kortsiktiga ekonomiska kalkyler är mycket sämre än de som byggdes för femtio år sedan. Vi har väl ändå trots allt både större möjligheter och större kunskaper idag. Kan man tycka."

Jamenvisst.

Källa: http://approximationer.blogspot.com den 12 april 2006

1 comment:

Anonymous said...

Väl skrivet! Trevåningshus rockar!