De kommunala bostadsbolagen i Stockholm planerar att sälja delar av sitt fastighetsbestånd till privata hyresvärdar. I Familjebostäder handlar det om ca 1700 lägenheter i namngivna fastigheter i förorterna och i Svenska Bostäder omkring 2000 lägenheter, enligt de fackliga representanterna vid respektive bolag.
För fastigheterna inom Familjebostäder påbörjas värderingen denna vecka av konsultföretaget Newsec, berättar facket. Motsvarande värderingar ska, enligt facket, genomföras i Svenska Bostäder och även i Stockholmshem. Det totala antalet lägenheter som berörs kan bli ca 5000, tror man.
Trots att facken informerats om vad som är på gång förnekar borgarrådet Alvendal att det fnns färdiga planer på omfattande försäljningar. "Det finns inga aktuella ärenden", säger hon, bara ägardirektiv som säger att de kommunala bolagens bestånd ska förvaltas aktivt. Det kan innebära både att köpa och att sälja, menar Alvendal, och berättar att man på fredag ska offentliggöra just ett förvärv av nya lägenheter.
Vice vd avslöjar dock vad det är frågan om: "Vi har uppdraget att värdera ett antal fastigheter som inte är aktuella för ombildning i områden där allmännyttan är dominerande idag..."
Alvendals prat om "inga aktuella ärenden" kan alltså bara förstås som politikerprosa för att själva tjänsteutlåtande om försäljning ännu inte är färdigt. Själva processen rullar däremot på för fullt och den går ut på att sälja de fastigheter som man inte lyckas bli av med genom ombildningar.
Om man nu behöver det. Själva tanken på att få en privat fastighetsägare kan göra att ombildningsprocesser initieras i de aktuella husen. Och om det finns en vilande bostadsrättsförening har den ju förköpsrätt om en försäljning blir aktuell, så det hela kan ända i ombildning även om ingen var intresserad av något sådant från början.
Slutsatsen måste bli: på varje sätt, till varje pris vill man bli av med allmännyttan. Att man köper en eller annan fastighet ändrar ingenting i det, utan det blir bara ett alibi att använda mot kritiker.
Hyresgästernas trygghet och bruksvärdesmodellen struntar man i.
Källa: DN och SvD 8.11.2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment