Monday, November 12, 2007

Intet nytt under solen

DN har de senaste dagarna berättat om avgifter för fritidsklubb, musikskola och skollunch i gymnasiet i kommunerna i Stockholms län. Föga förvånande är det i det traditionella moderat-kommunerna som kostnaden blir högst för föräldrarna. Vaxholmsfamiljen som utnyttjar alla tre delarna får betala nästan 20 000 kr.

Att det finns fattiga familjer också i Vaxholm är inget som kommunalrådet (m) anser att kommunen ska behöva bry sig om när man sätter avgifterna. Nej, har man inte råd att låta barnen gå på musikskolan så kan man ju vända sig till socialtjänsten. Och så "finns det hjälporganisationer som Lions, som älskar att hjälpa barn som har det svårt", säger han.

I Täby kostar skolmaten på gymnasiet 1190 kr per termin. Ordföranden (m) i gymnasie- och utbildningsnämnden säger om detta: "De som inte klarar att betala får vända sig till socialtjänsten. Det är himla olyckligt för dessa barn, men vi ska inte behöva rätta våra regler efter den lilla procentandelen av befolkningen."

Moderaterna vill numera gälla för arbetarparti. Men dessa uttalanden från deras lokalpolitiker avslöjar att klasståndpunkten - som det hette förr - är den samma som partiet alltid haft: von oben.

I (s)-styrda Nynäshamn - som har ungefär samma skattesats som Vaxholm - kostar fritidsklubben, musikskolan och lunchen 3 200 kr per år. Där har man nämligen en annan syn på vad som är viktigt. Och kanske minnen från den tid när de fina damerna kom med matkorgar till patrasket och man såg på fötterna vilka ungar som skotts av fattigvården.

Källa: DN den 10.11. och den 12.11. 2007

No comments: