Saturday, November 24, 2007

Bagis

Även i det lilla samhälle som är Bagarmossen skiljer man på folk och fä och på områden som är fina och sådana som inte är det. De som är folk bor i trevåningshusen från femtiotalet eller i de k-märkta radhusen i Gamla Bagis, de som inte riktigt räknas och de som anses ställa till det bor i miljonprogramshusen på Byälvsvägen.

Möjligen borde man mot bakgrund av detta tycka att det är bra att bostadsrätteriet nu nått Byälsvägen, där Stockholmshem är enda hyresvärd. Enligt ombildningsideologerna ska ju bostadsrätter verka integrerande och stabiliserande på ett område, till skillnad från hyresrätt och i synnerhet från allmännyttig hyresrätt.

Jag tillåter mig att vara tveksam mot dessa påståenden, både utifrån den stora omflyttning som är här på gården och utifrån det jag nu hört om Byälsvägen. Så här är det nämligen där: en av en av de största ivrarna är en kvinna, som har kontrakt på en lägenhet i området. Redan långt innan ombildning kom på tal bodde hon på annat håll och hyrde ut sin lägenhet i andra hand. När det blev möjligt att ombilda i allmännyttan förklarade hon sig återflyttad och de tidigare andrahandshyresgästerna blev i ett slag inneboende hos henne. Denna kvinna vet uppenbarligen att för att hon ska få rösta vid en köpstämma måste hon vara folkbokförd på den adress där hon har hyreskontraktet. Tänker hon då kanske faktiskt flytta tillbaka till sin lägenhet? Nej, nej, hon deklararar öppet att ombildningen vill hon bara ha igenom för att hon ska tjäna pengar på att sälja sin lägenhet. Mera bagis i egen ficka, alltså, inget annat.

Sorgligt nog är hon inte ensam. Vi känner igen det hela härifrån gården och säkert händer samma sak på andra håll.

Ser förrresten att kvarteren på Byälsvägen heter sånt som Jordbruksministern och Finansministern. Föga fantasieggande, måste man säga. Något roligare är det i Gamla Bagis där de gamla tjänstemannatitlarna Parmmätaren och Proberaren står att finna. I en alldeles egen och underbar kategori finns plötsligt, på Ljusnevägen, kvarteret Jämlikheten. Om det även finns kvarter som heter Friheten och Broderskapet vet jag inte, men jag hoppas det, för det är en så trevlig tanke att kommunfullmäktige någon gång fastställt kvartersnamn som dessa.

Källor: Välinformerad muntlig källa samt Stockholmshems webbplats

No comments: