Sunday, October 28, 2007

Ordningen återställd: Alvendal har fel

Det har varit väldigt tyst om moderaterna och marknadshyran de senaste dagarna. Ingenting har, såvitt jag kunnat höra eller läsa, rapporterats från deras stämma i denna sak. Hyresgästföreningens webbplats vet dock berätta att där varit en del debatt innan stämman kom till beslut.

Summan av kardemumman blev att det gjordes ett tillägg till den ursprungliga skrivningen i förslaget till nytt handlingsprogram om att ett ''fungerande bruksvärdesystem är ett viktigt skydd för hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar”. Därutöver sägs nu att det samtidigt är "centralt att hyressättningen också i fortsättningen tar hänsyn till viktiga faktorer som läge och standard, samt i betydligt större utsträckning bedöms utifrån hela bostadsmarknadens bestånd.”

I debatten, som förefaller att ha innehållit de traditionella marknadsliberala argumenten, yttrade sig bland andra Kristina Alvendal. Hon förslog ett tillägg om att de kommunala bostadsbolagens hyresledande roll ska avskaffas. Förslaget röstades dock ner med siffrorna 98-89.

Vi har anledning att vara glada över att Alvendals partikamrater inte gick på hennes linje, för den skulle ha medfört stora negativa konsekvenser för hyresgästerna. Att sätta hyrorna i en jämförelse med hela bostadsmarknadens bestånd är dock lurigt. Det måste ju betyda att man anser att hyrorna även i privatägda fastigheter ska vägas in som jämförelsehyror. Eftersom privatvärdarnas hyror har rätt att ligga några procent över allmännyttan blir den genomsnittliga hyresnivån högre och hyrorna riskerar därmed att successivt höjas med privathyrorna som draghjälp. Det är, som alla förstår, inte heller särskilt bra för hyresgästerna.

Källa: www.hyresgastforeningen.se den 28.10.07

No comments: