Friday, October 5, 2007

Kvartersbion, igen

I våras skrev jag om Kvartersbion vid Hornstull och om hur dess existens var hotad sedan kommunfullmäktige dragit in det årliga stödet på 130 000 kr. Det beloppet är i det stora kommunala sammanhanget en struntsumma, så det kan knappast ha varit av av snöd ekonomisk nödvändighet som det drogs in utan skälen måste ha varit andra, således ideologiska.

De indragna bidragen har lett till - högst berättigade - protester från oppositionen, kulturarbetare och vanliga biobesökare. Men vad som glöms bort är roten till det onda, nämligen att hyran för lokalen höjts så mycket att bion inte klarat kostnaderna på egen hand utan tvingats söka bidrag. Nu är hyreskontraktet uppsagt för omförhandling igen, vilket på normalsvenska betyder att värden vill ha en ny hyreshöjning.

René Reiss, som drivit Kvartersbion i alla år, säger: "Jag klarar inte högre lokalkostnader. De har tredubblats på tre år." Han misstänker att de styrande partierna vill ha bort honom och ha något mer kommersiellt i lokalerna: "De har bland annat föreslagit en eventfirma, det vill säga festlokal."

Vem som äger huset? En bostadsrättsförening. Men det kunde förstås ha varit t.ex. statliga Vasakronan, som agerar likadant mot sina hyresgäster, bland annat de statliga museerna som inte har råd med sin verksamhet därför att hyrorna blir så höga. Det är absurt, men man handlar säkert i enlighet med direktiv från ägaren.

Kanske är det likadant med bostadsrättsföreningen som äger huset där Kvartersbion finns. Kanske har de också bestämt att klämma ut så mycket som går i lokalhyror för att hålla nere sina egna boendekostnader. Fast om jag satt i den styrelsen skulle jag tycka att det vore en heder och ära att få ha en så fin verksamhet som Kvartersbion i mitt hus. Jag skulle göra allt som gick för att underlätta för den att vara kvar även om det kostade mig en liten slant.

Men så tänker inte den här föreningen, så Kvartersbion drabbas både av en krämare till hyresvärd och en politisk majoritet med krämarsjälar.

Ansvariga borgarrådet, Madeleine Sjöstedt (fp) , som varit med och fattat beslutet om det indragna kommunala bidraget, tiger som muren.

Andra är inte lika tysta. I helgen hålls en stödgala för Kvartersbion och i Svenska Dagbladet undrar Jeanette Gentele varför inte Kvartersbion kan få vara kvar nu när den behövs mer än någonsin. Hon skriver att om man tittar i DN en söndag så kan man se att

"SF gör reklam på drygt fem och en halv sida. Övriga huserar på mindre än en halv sida. Biografdöden har aldrig varit värre."

Just så illa är det. Därför måste Kvartersbion få vara kvar. Eftersom fastighetsägaren inte verkar vilja backa på sina krav finns ingen annan lösning än att kommunen träder in igen med stöd.

PS. Ronny, som står här och läser över min axel, påpekar att bostadsrättsföreningen, som äger huset där biografen Grand ligger, har uttalat att de vill anstränga sig för att ha den bion kvar i huset. Heder åt dem (även om det nu gynnar monopolisten SF).

No comments: