Sunday, October 28, 2007

Fiffel & Båg

Nu kan det vara okej att ta ut vilka priser som helst vid andrahandsuthyrning av bostäder, bara man sätter ett bolag som mellanhand mellan första- och andrahandshyresgästen. Så går det i alla fall att tolka en ny dom från Svea hovrätt.

I domen ändrade hovrätten hyresnämndens beslut om återbetalning av andrahandshyra för en fyrarummare på Södermalm. Hyresnämnden tyckte att 19 000 kr per månad var för mycket och att 13 000 kr borde räcka. Andrahandshyresgästen skulle alltså ha rätt att få tillbaka 6000 kr per månad för hyrestiden.

Hovrätten fann däremot att lägenhetsinnehavaren inte kunde bli återbetalningsskyldig för den höga hyran, eftersom uthyrningen skett via ett bolag, Apartement AB.

Hyresgästföreningens jurist hoppas på att domen går att tolka som att talan väckts mot fel part, dvs att det borde varit bolaget som krävts på återbetalning. Förhoppningsvis har han rätt och förhoppningsvis skulle en talan mot bolaget resultera i samma bedömning som den hyresnämnden gjorde. Om inte stundar hårda tider för andrahandshyresgästerna. Då lär det poppa upp fler företag som detta, fiffelbolag som lever på att kringgå den lagstiftning som ska skydda den svaga parten.

Källa: Svenska Dagbladet 26.10.07

No comments: