Thursday, October 18, 2007

Exemplet Nybohov

De grå höghusen på Nybohovsberget gör en sannerligen inte särskilt glad när man ser dem på håll. De har stått där och sett lika tråkiga ut sedan början av 1960-talet, då de byggdes av Hyreshus i Stockholm AB, samma företag som lät uppföra de fina radhusen på Riksrådvägen i Bagarmossen. Radhusen anses numera ha ett så stort kulturhistoriskt och arkitektoniskt värde att de fått skydd i den gällande detaljplanen. Husen i Nybohov lär knappast bli k-märkta, men i ett annat avseende har de fortfarande något gemensamt med radhusen: de - åtminstone en del av dem - har blivit bostadsrätter.

När man kommer upp på berget förstår man varför folk trots allt vill bo här, trots det gråa och trots det ständigt krånglande hissbanan. Utblicken över Stockholm är makalös, man ser tinnar och torn och tak och vatten och grönska och i skymningen all blåheten och stadens alla ljus.

I ett av husen som numera ägs av en bostadsrättsförening finns ett ungdomshotell i regi av den kommunala Stiftelsen Hotellhem i Stockholm. I ungdomshotellet finns närmare 180 rum för ensamstående ungdomar mellan 18 och 28 år, som behöver ha någonstans att bo. För ungdomar som också behöver stöd för att hitta rätt i tillvaron finns i en del av lokalerna ett stödboende som drivs av Föreningen Skyddsvärnet.

Detta borde ju vara behjärtansvärda verksamheter, värda allt stöd. Kan man tycka. Men det tycker inte bostadsrättsföreningen. Den har sagt upp Stiftelsen Hotellhem till avflyttning med argumentet att ungdomarna är stökiga och våldsamma och att folk blir rädda.

När Stiftelsen inte accepterade uppsägningen gick bostadsrättsföreningen till generalangrepp. Från folkbokföringen tog man fram personnummer på alla som var skrivna på adressen vid en viss tidpunkt och kontrollerade om de dömts till ansvar för något brott. Kartläggningen visade att domar fanns som gällde ett fyrtiotal personer. Brotten avsåg allt från fortkörning till våldsbrott.

Vd:n för Stiftelsen Hotellhem, Göran Dahlstrand, säger: "Tänk om vi gjorde samma sak mot dem som bor i bostadsrättsföreningen. Det handlar om integritet." Han tycker inte att det är stökigare på ungdomshotellet än i vilket studentboende som helst. Folk som jobbar i det aktuella huset håller med honom. Bostadsrättsföreningen framhärdar dock i sin inställning. Såklart. För tänk vilka fina lägenheter de skulle kunna bygga där ungdomarna bor nu. Och vilken massa pengar bostadsrättsföreningen skulle tjäna på det.

I början av september var ärendet uppe för prövning i hyresnämnden. Den har ännu inte meddelat något beslut, så vi vet inte hur det kommer att gå för ungdomarna. Kommer de att bli bostadslösa för att bostadsrättsföreningen ska kunna håva in sina slantar eller ska vett och sans vinna?

Källor (med särskild kälsning till bloggen Alliansfritt Sverige) : Stockholm utanför tullarna (Stockholmia förlag, 2003). Reportage i Mitt i Söderort den 15 maj 2007. Samtal med berörda personer.

No comments: