För några år sedan hade vi stambyte här i huset. Under en och en halv månad var vi inplastade och hopplockade, fick gå på toa i källaren och hämta diskvatten i en kran i trappen. Det var förstås inte särskilt kul, men det blev fint efteråt med helkaklat badrum, jordade elkontakter och snygg blandare i köket. Vi hyresgäster fick också målat och tapetserat i våra lägenheter och golv byttes för dem som önskade. Möjlighet fanns också att byta ut de gamla kökssnickerierna, men det var det få som ville utan de flesta valde att ha kvar de fina 40-talsskåpen.
För målningen och den övriga ytrenoveringen behövde vi inte betala något för det ingår ju i hyran. För stambytet fick vi däremot en höjning enligt det s.k. badrumsavtalet, som slutits mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna i Stockholm. Avtalet ger hyresvärdarna rätt att höja hyran med drygt 500 kr per lägenhet och månad för bytet av vatten- och avloppsstammar och kaklingen och bytet av porslin i badrummet. För elarbetena har de rätt till en ersättning med 10 per kvm lägenhetsyta och år.
Vad som motiverar dessa höjningar har jag alltid haft svårt att förstå. Normalt är det ju så att endast sådana åtgärder som är standardhöjande ger rätt till justering av hyran, t.ex. om man får kyl och frys istället för bara ett kylskåp. Men stambytena ger ju inte mig något mervärde: samma vatten kommer i ledningarna som förut och det helkaklade badrummet kan jag bara använda på det sätt som jag använde det med bara några rader med kakelplattor.
Jag har länge väntat på någon ska inleda en diskussion om detta badrumsavtal. Nu anar jag något som kan leda i den riktningen, för i dagens nummer av Hem & hyra går hyresgästbasen Barbro Engman till angrepp mot de bostadsbolag som vill finansiera upprustningen av allmännyttan med höjda hyror. Barbro menar att det är skamligt av bolagen att vilja göra så och att bolagen borde ha avsatt pengar för renoveringarna genom åren. Hon avslutar med att avisera att hyresgästföreningen kommer att ta strid mot hyreshöjningarna.
Det är bra att frågan om det ekonomiska ansvaret för underhållet av hyresfastigheter äntligen kommer upp till debatt. Det är väl fullständigt självklart att en fastighetsägare måste se till att pengar finns för stambyte, fasadrenoveringar och annat som man kan förutse många år i förväg. Hur det ska gå till att sätta undan pengarna vet jag däremot inte, kanske i form av underhållsfonder med särskilda skatteregler. Den som har något bra förslag får gärna höra av sig.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment