Thursday, August 30, 2007

Vad menar människan?

"Kan utförsäljningen av allmännytttan försvåra för ungdomar på bostadsmarknaden?" får borgarrådet Alvendal som fråga av tidningen Hem och hyra. Hon svarar:

"Nej, det tror jag inte. Lägenheterna försvinner inte, de köps av lägenhetsinnehavarna själva."

Men hur tänker hon egentligen? Om tiotusentals hyfsat billiga hyreslägenheter försvinner från hyresmarknaden och blir till bostadsrätter med kanske dubbla boendekostnaden - skulle det inte påverka ungdomarnas möjligheter att få bostad?

Alvendal fortsätter med att säga att det ska byggas 15 000 nya lägenheter under de närmaste åren. Tills de bostäderna är klara kan ungdomarna hyra i andra hand, tycker hon.

Att det krävs goda inkomster för att hävda sig även på andrahandsmarknaden berättade jag igår. Det är inte lätt att få något den vägen heller om man inte tjänar bra eller är två som kan dela på hyran.

Frågan kvarstår alltså: hur ska det gå för Lina och Andreas? Och för alla de andra ungdomarna, som inte lyckas hitta någon bostad? För de är många: enligt Boutredningen hade i början på 1990-talet 48% av alla ungdomar i åldern 21-24 år etablerat sig på bostadsmarknaden i Stockholm. Tio år senare var motsvarande siffra 26%.

No comments: