Thursday, August 9, 2007

Laglöst land

I Sverige är vi vana vid att hyror sätts i förhandlingar mellan hyresvärden och hyresgästföreningen och med självkostnaden hos allmännyttan som rättesnöre. Ett möte med den amerikanska hyresmarknaden - som ju verkligen är en marknad - får en att bli både förvånad och förfärad. Jag ville i alla fall inte riktigt tro att det kunde gå till så som sonen berättade när det gällde hans egen hyra. Efter att förgäves ha letat på nätet efter information om bostadspolitik i USA skrev jag till Lennart Frantzell, som bor i Californien och driver den utmärkta bloggen Det progressiva USA. Han visste att berätta följande:

"Givetvis finns det ingen allmännytta i USA, där kommuner inte äger bostäder. Däremot har en del storstäder (långt ifrån alla), däribland San Francisco, vissa lagar som reglerar hur snabbt hyror får växa. Ett mindre antal kommuner har också vissa bostäder för dem med en mycket låg inkomst. Men allt det här sker på lokal nivå så det finns ingen federal lagstiftning, vilket betyder att det finns väldiga skillnad mellan de mer progressiva områdena som norra San Francisco och New York å ena sidan och Sydstaterna och Mellanvästern å den andra."

Att det alltså fanns delstatlig reglering av lät ju ändå lite förhoppningsfullt, men när jag kollade på webbsidan för San Franciscos Rent Board visade det sig att endast bostäder byggda på 70-talet och tidigare lyder under hyresregleringen. I nyare kåkar verkar hyressättningen vara helt fri.

Man kan misstänka att det är åt detta håll som den nuvarande majoriteten i Stockholms stadshus strävar. USA verkar ju vara deras föredöme, eftersom de redan hakat på de så kallade subprime-lånen som nu skapar stora problem för både låntagare och banker i USA. För vad är det som Kristina Alvendals kompanjföretag Blue Step erbjuder om inte just den typen av lån?

No comments: