Monday, August 6, 2007

Marknadshyror

När sonen flyttade till San Francisco för ett år sedan fick han snabbt tag i en hyreslägenhet i centrala stan. Hyran var dryga 17 000 svenska kronor i månaden för en tvåa på närmare 70 kvadrat, men då ingår förstås både portvakt, festlokal, kontor, gym och jacuzzi som finns i huset. Kontraktet, som skrevs på ett år, går snart ut. Om det ska förlängas på ytterligare ett år vill värden höja hyran med 10%. Vid förlängning en månad i taget blir höjningen 100%.

Sonen tycker att det faktum att det går att få en lägenhet med någon veckas varsel bevisar att det är bra med marknadshyror. Och det är det förstås också - för dem som kan betala. Men för alla de andra? Till exempel för dem som lever på den amerikanska minimilönen på 7-8 dollar per timme. Var ska de bo? Som den ensamma mamman, som den yngre sonen fotograferade i New York, hon som bor på härbärge tillsammans med sin autistiska son?

Är det en så här marknadshyreförespråkarna vill ha det i Sverige - begränsade hyreskontrakt och obegränsad rätt att höja hyran? Jacuzzi för de rika och härbärge för de fattiga?

2 comments:

Anonymous said...

Hej Inger och välkommen hem! Läste du det om herr Odell... Han påstår att vi måste ha marknadshyror för att det är så i resten av Europa och för att det står i EU-stadgarna. Men Hyresgästföreningen har *guskelov* tagit reda på att så behöver det inte vara...

Länkar:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=666026

http://ekonominyheterna.se/nyheter/2007/07/13/eu-kraver-inget-avskaffat-hyres/index.xml

Jag har ju mitt "hemliga" ställe (på torkskåpet i tvättstugan :-) där jag sätter upp information och den här har fått sitta ett bra tag nu:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=668786

Inger said...

Hej Marta!
Tack för hälsningen och tack för lästipsen. Det är bra att få hjälp att ta reda på vad som är viktigt bland all information som hopar sig när man är borta.
Håller tummarna för att du lyckas mota bort ivrarna där du bor.
/Inger