Wednesday, August 22, 2007

Motstånd

De gula tegelbyggnaderna som inrymmer Björkhagens skola ligger fint, alldeles vid ingången till Nackareservatet och med vackra, världsberömda Markuskyrkan som närmaste granne. Kanske bidrar det till att skolan drar till sig elever från andra håll i stan, men gissningsvis har populariteten med en god pedagogik och andra inre kvaliteter att göra.

Många elever betyder många skolpengar att stoppa i skolans portmonnä. Om inte skolan har för många elever med särskilda behov att dra försorg om, så kan det till och med bli några slantar över.

Nu vill rektor i Björkhagens skola göra friskola av både den och Hammaryhöjdens skola. Vilka bevekelsegrunder som hon har vet jag inte, men slås av att det är ytterligare en välfungerande skola med många elever vara rektor vill ta över driften, inte en problemskola som kanske skulle behöva en eldsjäl som ledare. Misstanken blir därför att det nog handlar om pengar den här gången också, liksom i t.ex. Mälarhöjden.

Skolans lärare är inte alls med på noterna, tvärtom. I en enkät från Lärarförbundet sade 94% av lärarna att de inte vill arbeta i en friskola. De är nöjda med skolan och tycker att det är tryggt att ha kommunen som arbetsgivare. "Dessutom finns en rädsla för att skolan blir en handelsvara", säger ordföranden för Lärarförbundet i Skarpnäck enligt tidningen City. Det måste man hålla med honom om. Och lika illa det är att bostäder ska vara handelsvaror, lika illa är det om skolorna blir det. Pengarna ska användas till undervisning och elevvård, inte till att berika någon ägare.

Några föräldrar har startat namninsamling under parollen "Ja till kommunal skola i Björkhagen". Den finns på http://www.namninsamling.com/. Skriv på!

No comments: