Tuesday, August 21, 2007

Avstängt - instängt

Barbara Ehrenreichs bok Barskrapad släpper fortfarande inte taget om mig. Igår läste jag om hur de nyrika är "blinda" för de fattiga, dvs de priviligierade är oförmögna att se och förstå dem som har det sämre. Ehrenreichs - och andras- förklaring till det är att de rika

"alltmer sällan uppehåller sig på samma platser och utnyttjar samma tjänster som de fattiga. Efterhand som allmänna skolor och andra samhällstjänster förfaller väljer de som har råd till det att sätta sina barn i privatskolor och tillbringar fritiden i privata utrymmen ... De anlitar inte allmänna kommunikationer, de flyr från blandade bostadsområden till fjärran förorter, inhägnade villaområden eller väktarpatrullerade lägenhetskomplex, de handlar i butiker som är avsedda att enbart locka till sig de rika, helt i linje med den rådande `marknadssegmenteringen´."

Är det inte samma sak som vi kan se här, men i en annan tappning? Nu tar den välbärgade medelklassen efter den gamla överklassens sätt att leva. Det är denna medelklass som snart helt dominerar innerstan och villaförorterna, det är den som skjutsar sina barn till friskolor, tennislektioner och pianolärare, det är den som köper sig hemhjälp och privata sjukförsäkringar.
Än så länge finns här inga "gated communities" men de är säkert inte långt borta. De mentala stängslen är ju redan där.

No comments: