Tuesday, August 28, 2007

Nya allianser

Nu har den första fastigheten i ett miljonprogramområdet värderats för försäljning till en bostadsrättsförening. Det är på Ålgrytebacken i Bredäng som hyresgästerna nu ska ta ställning till om de vill köpa sina hus.

Borgarrådet Alvendal ler idag ännu bredare än vanligt, för nu kan hon ju bevisa att hennes kampanj för bostadsrätter är framgångsrik och att det visst inte bara är innerstadsfolket som vill äga. Sanningen är dock att av de intresseanmälningar som lämnats till Svenska Bostäder avser bara cirka tjugo fastigheter i ytterstaden, övriga dryga 200 kommer från innerstan och närförort.

Skiner som solen gör också ordförande i bostadsrättsföreningen på Ålgrytebacken. Han, som heter Torsten, är en av dem som drivit frågan om ombildning. Nu är han nöjd med att de boende ska få möjlighet att bestämma över skötseln av husen. Torsten hoppas att kommande avgifter/hyror inte behöver höjas.

Det är intressant att Torsten börjar bry sig om vad de boende betalar. Tidigare har han i olika sammanhang tyckt att det varit helt i sin ordning att allmännyttans hyresgäster via sina hyror lämnat bidrag till stadens allmänna kassa och därmed till utgifter som inte har ett dugg med bostäder att göra. Många av oss andra tycker däremot inte att sådant är okej. Vi menar att de kommunala bostadsföretagen inte ska ha krav på att leverera vinster till sin ägare staden, utan att bolagen ska drivas enligt principen att vinster ska återinvesteras i bolagen till fromma för nuvarande och blivande hyresgäster. Gemensamma kommunala utgifter ska istället betalas via skattsedeln av både hyresgäster, bostadsrättsinnehavare och villaägare.

En pikant detalj i sammanhang är att Torsten till helt nyligen varit ledamot för vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Den borgerliga alliansen har således fått en rätt otippad vapendragare.

2 comments:

Anonymous said...

Ooops! (angående den pikanta detaljen) Vad är det som händer med folk egentligen?? Jag tycker det är makalöst...

Inger said...

Ja, det är svårt att förstå hur Torsten får ihop det, men han verkar ha drabbats av den allmänna galenskapen han också, fast han är en gammal man och borde veta bättre.