Sunday, August 26, 2007

Fastighetsskatten

Ingen har väl missat att regeringens förslag om fastighetssskatten har sågats av remissinstanserna. Däremot har kanske inte många tänkt på att det mesta som sagts handlat om synpunkter på beskattningen av enfamiljshus. Om den fastighetsskatt som tas ut på hyreshus har inte hörts någonting, fast också den berör många människor.

Idag betalas för hyresfastigheter en fastighetsskatt på i genomsnitt 25 kr per kvm. Regeringen föreslår att den skatten ska ersättas med en kommunal fastighetsavgift på 900 kr per lägenhet eller högst 0,4 % av taxeringsvärdet för huset. I den skatt för näringsverksamhet som också betalas för hyreshus föreslås ingen ändring.

Boverket är i sitt remissvar kritiskt både till förslagen som gäller hyresrätten och till annat. Verket menar att "fastighetsskatten på fastigheter upplåtna med hyresrätt ska avvecklas och inte ersättas med en kommunal avgift som föreslås i promemo­rian. Enligt Boverket innebär förslaget liksom nuvarande system att hyresrätten utsätts för dubbel beskattning."

Boverkets anser att "förslaget från Finansdepartementet missgynnar dem som bor i hyresrätt jämfört med boende i andra upplåtelseformer. Det betyder bland annat att hushåll med svag ekonomi får svårt att ta sig in på bostadsmarknaden."

Samma förhållande som det är mellan ägt och hyrt boende är det mellan de rikas och de fattigas ägande, enligt Boverkets analys: regeringens förslag gynnar ägare av dyrbara privatbostäder i storstadsområden och missgynnar ägare av billigare privatbostäder främst i Norrland.

Det talas ofta om rättvisa. Ibland har jag svårt att förstå vad som menas. Men när det gäller fastighetsskatten är det glasklart att det är just orättvisa mellan olika boendeformer som det handlar om.

Någon som är förvånad över att just denna regering lagt ett sådant förslag som detta?

No comments: