Wednesday, August 29, 2007

Arma barn

I lokaltidningen läser jag om Lina och Andreas som kommit hit från Växjö och snabbt måste hitta någonstans att bo. De hade förstått att det inte var så lätt att skaffa bostad i Stockholm, men att det skulle komma till budgivning om hyran för andrahandslägenheter hade de inte tänkt sig.

Lina och Andreas berättar att den annonserade hyran på 6000 kr för en etta i Vasastan hunnit stiga till 8600 kr när de ringdepå annonsen. Uthyraren nöjde sig dock inte med det, utan undrade om de ville bjuda över. Samma sak hände med en annan lägenhet som de var intresserade av.

Nu har Lina och Andreas möjlighet att få hyra en andrahandsetta i Bromma för 7000 kr i månaden under ett halvår. Där ska de bo i väntan på ett kontrakt via bostadskön, säger de till tidningen Mitt i Söderort.

Dessvärre lär de inte få något förstahandskontrakt på det halvåret. Lika tjocka som tidningarnas annonsbilagor för bostadsrätter är, lika tunt är utbudet hos bostadsförmedlingen. Idag finns 144 lediga lägenheter där, varav 108 i Stockholms stad och resten i kranskommunerna. Den kortaste kötid som jag hittar bland dem är för en lägenhet i Hässeby gård, som går att få om man köat från 2004.

Inga bra framtidsutsikter för Lina och Andreas, alltså. Arma barn.

No comments: