Wednesday, May 30, 2007

Nomadliv

Sonen och hans sambo har ett trevligt hem i en förort härintill. De brukar trivas bra i sin lägenhet, men just nu ser de till att vara där så lite som möjligt. Så ofta de kan tillbringar de istället sin tid hos föräldrar eller kompisar, för hemma är alla grejor undanstuvade, vatten finns bara i trappen och gå på toa får man göra i en vagn på gården. Med andra ord så håller man på att byta stammar i huset där de bor.

Ikväll var det vår tur att ha dem på middag (avslutad med årets första rabarberpaj). Medan vi åt beklagade de sig över hur jobbigt det är med stambytet, som ska ta ytterligare tre veckor utöver de två som det redan pågått. Rätt nöjda var de däremot med att de så småningom kommer att få 10 000 kr av Svenska Bostäder som kompensation för besväret.

Ronny har också varit med om ett stambyte. Hos honom fick hyresgästerna bo gratis under de två månader som stambytet pågick och dessutom betalade Familjebostäder dem 4 000 kr som plåster på såren.

Även här har vi genomgått samma procedur för några år sedan. Efter förhandling med hyresvärden fick vi ett avtal som gav hyresgästerna hyresfrihet under stambytestidens sex veckor, en hyfsad överenskommelse för att gälla en privatvärd, enligt hyresgästföreningen.

Bostadsrättsinnehavarna fick förstås förhandla med sig själva och det gick visst inte så bra. De fick ingen kompensation alls för allt bök utan måste betala sina avgifter som vanligt under stambytet. Och ville de forsätta att ha badkar fick de köpa det själva, medan vi hyresgäster hade rätt att få ett nytt om vi haft ett före stambytet.

2 comments:

Trailsanity said...

Jag farstar inte poangen med den har posten? Det ar klart att bostarsrattsinnehavarna inte kan sanka avgiften till sig sjalva.

Hyresvarden har daremot saklart lagt pa extra pa hyran under alla ar innan stambytet for att finansiera kostnaden + uteblivna intakter. Stambyten kommer ju inte direkt som overraskningar.

Alltsa: det ar varken battre eller samre att vara i bostadsratt eller hyresratt nar det galler stambyte. Bostadsrattsinnehavaren bor planera lite battre, det ar allt.

Inger said...

Den avslutande slängen var avsedd som ironi och inte utslag av okunskap från min sida.

Poängen med posten är att det i den konkreta situationen faktiskt är bättre att vara hyresgäst, både därför att man får direkt ekonomisk kompensation för besväret och därför att man har rätt att få standarden återställd till den som rådde innan stambytet, t.ex. vad gäller badkar.

Tyvärr är det inte så att värdarna lägger undan pengar för att ha till stambytet så som du tror och som vore det logiska. Istället går det till så att hyresvärden efter stambytet har rätt att höja hyran med en viss summa, som fastställts i det s.k. badrumsavtalet. Hur stort belopp som kommer ifråga beror på var man bor, eftersom hyresgästföreningen av outgrundliga orsaker gått med på att stambytena kostar olika mycket på olika orter. Ett mycket dåligt avtal,som borde rivas upp, tycker jag.

Vi fick således en höjning av hyran med drygt 500:- (fördelad på några år),vilket förstås märks. Å andra sidan har bostadsrätts-
innehavarnas avgifter höjts med mer än det, eftersom föreningens kostnader för stambytet blev nästan dubbelt så stora som man kalkylerat med.

Sett på sikt stämmer säkert ditt resonemang om att det går jämnt ut mellan bostadsrätt och hyresrätt, men det förutsätter nog att man bor rätt länge.