Thursday, May 3, 2007

Om att bo kvar

Idag vid fikat hörde jag det igen: en arbetskamrat som är jättenöjd med att bo i hyresrätt skulle, om det blev ombildning i hennes hus, köpa ändå. Hon vill inte vara hyresgäst hos sina grannar, för det har hon hört är så förskräckligt.

Hur ska man förklara att det inte alls är så som hon tror. Här har inte några hyresgäster blivit mobbade, hyran har inte höjts mer än i andra privata fastigheter, lägenheterna har underhållits och den som vill byta sin lägenhet har kvar den rätten liksom alla andra rättigheter som hyreslagen ger.

Att det fungerar så väl kan bero på att det är en stor fastighet med många hyresgäster. En annan orsak är säkert att vi har en lokal hyresgästförening som påpekar till hyresvärden vad som behöver göras och bevakar vad som sker.

Om människor fick veta att det kan vara så kanske de skulle avstå från att köpa när de inte vill. Men vem ska berätta det för dem? Hyresgästföreningen, som borde informera om att det går att bo kvar, pratar bara om de fall när kvarboende fått problem och inte om dem där boendet fungerar. Det är illa, både för hyresgästerna och för hyresgästföreningen själv, som ju riskerar att förlora många medlemmar när hyresrätterna försvinner. Jag förstår inte hur de tänker.

No comments: