Thursday, May 17, 2007

Men de bostadslösa då?

Stockholms stadshus är en byggnad över vars skönhet vi kan känna både glädje och stolthet. Över bolaget med samma namn finns inte samma anledning att yvas. Häromdagen fattade bolagets styrelse ett beslut som gäller dess döttrar Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Beslutet innebär att de lägenheter som blir tomma i en fastighet där ombildning till bostadsrätt är aktuell, de lägenheterna ska förbli outhyrda fram till dess att det är klart med eventuell ombildning.

Att detta beslut missgynnar de bostadssökande är uppenbart, eftersom färre lägenheter kommer att lämnas till bostadsförmedlingens kö. Lika glasklart är att beslutet gynnar dem som vill ombilda, eftersom de kan sälja de tomma lägenheterna till marknadspris så fort ombildningen gått igenom.

Beslutet är ett ytterligare ett bevis för att det man säger om att bevara hyresrätten och omsorgen om de bostadslösa bara är tomt prat. De potentiella hyresgästernas intressen väger lätt mot de borgerliga partiernas behov av att driva igenom sin ombildningspolitik.

No comments: