Monday, May 28, 2007

Dumhet

Göran Greider skriver klokt (som vanligt) idag i sin Metro-kolumn om den förestående utförsäljningen av vinstgivande statliga företag. Greider tycker att det är rätt korkat, ur fler aspekter. En är den ekonomiska, en annan risken för att bolagen flyttar utomlands, en tredje handlar om förlorad kunskap.

Dessvärre är det inte bara staten som riskerar att på detta sätt bli dummare. Samma sak gäller Stockholms stad, där den borgerliga majoriteten inte bara vill sälja ut bostäderna utan också upphandla all verksamhet som inte är myndighetsutövning. Hyresgäster i väl fungerande bostadsbolag ska få amatörer till hyresvärdar, god kommunal vård och omsorg ska tas över av privata intressenter med vinstintresse, allt oavsett vad boende, personal och brukare (som det heter nuförtiden) tycker.

Göran Greider avslutar sin artikel så här:
"Jaha. Där står man. Vad bör göras? I grundlagen värnas den privata äganderätten hårt. Frågan är om inte offentlig egendom borde värnas i samma grundlag. Varför är den private ägaren så mycket viktigare än folket när det gemensamt är ägaren?"
Ja, säg det.

No comments: