Monday, May 14, 2007

Nu ska hela rasket rivas

Inte nog med att raseringen av allmännyttan pågår genom utförsäljningen till bostadsrätter. Nu vill somliga ta steget fullt ut och börja riva själva husen också för att bygga bostadsrätter på platsen.

Det är tidningen City (som har bra koll på vad som händer med bostäderna i Stockholm) som berättar historien om rivningen. Huset ifråga ligger i Mariehäll och byggdes på det 1950-tal som gav oss så många goda bostäder och bostadsmiljöer. Det är inget fel på kåken, utan anledningen till att ägaren, Residenset AB, vill ha bort det är endast att man vill bygga bostadsrätter på tomten för det är deras affärsidé. Hyresgästerna, varav en del bott i huset sedan det var nytt, erbjuds (!) ersättningslägenheter på annat håll eller att köpa bostadsrätt i det nya huset.

De boende i Mariehällshuset protesterar förstås mot planerna och det gör också villaägare i de föroter där byggherrar vill riva gamla villor för att bygga bostadsrätter bland småhusen.

Att villaägare protesterar är inget ovanligt, för de brukar vara emot de flesta förändringar. Själv kan jag nog tycka att det är bra att blanda upp de segregerade villaområdena med lite flerfamiljshus. Alla bäst vore förstås om där byggdes hyresrätter, men låt gå för lite bostadsrätter just bland villorna. Men att riva ett hyreshus, som fungerar som det ska och är fullt med folk, för att bygga nya och dyra bostadsrätter, det ökar ju segregationen istället.

No comments: