Friday, June 1, 2007

Dåliga dagar

Somliga dagar är dåliga dagar. Igår var en sådan dag för då avskaffades allbo-lagen. Jaha, kanske en del säger, so what, den lagen har jag ju inte ens hört talas om. Men det var faktiskt en viktig lag, för den begränsade kommunernas möjligheter att göra sig av med allmännyttan.

Lagen innebar att kommunerna måste ha kvar ett tillräckligt stort bestånd av allmännyttiga fastigheter för att det skulle bli möjligt att ha dem som jämförelseobjekt vid bestämning av hyror i privata hus. Nu har regeln om en viss andel allmännytta tagits bort och det är fritt fram att sälja till andra fastighetsägare, t.ex. bostadsrättsföreningar eller andra privata värdar.

Förutom att detta är illa i största allmänhet vad gäller människors möjlighet till en god bostad till en rimlig kostnad, så kommer utförsäljningarna - om de blir omfattande - att påverka den metod för att fastställa hyror (bruksvärdessystemet) som vi haft under senare år. Exakt hur det påverkas vet vi inte ännu, men att det blir nödvändigt med en översyn av hyressättningsssystemet, det är tyvärr helt klart.

No comments: