Thursday, June 21, 2007

Hur det är - egentligen

Fick en fråga från för mig okända S som undrar: "Blir det problematiskt att vara hyresgäst i bostadsrättsförening?" Hon fortsätter: "I och för sig beror det väl på vilka de är." Och så är det förstås. Det beror på vilka "de" är och vad de gör och det beror på vilka hyresgästerna är och vad de gör.

Det grundläggande är: att vara hyresgäst i bostadsrättsförening är svårt därför att man då - för det allra mesta - har en hyresvärd som inte kan något om fastighetsförvaltning och inte om att vara hyresvärd. Man får därför räkna med att hyresvärden gör t.ex. dåliga upphandlingar av arbeten som behöver utföras i fastigheten och att de kan få för sig de mest underliga saker, t.ex. att hyran för hyresgästerna ska sättas utifrån bostadsrättsföreningens ekonomi.

Till skydd mot sådana tokigheter måste hyresgästerna ha egen kunskap om grundläggande rättigheter och skyldigheter när det gäller hyresförhållanden. Det är också viktigt att hyresgästerna samarbetar med varandra och att man ser till att få stöd när det behövs. Hos oss har vi en lokal hyresgästförening som företräder hyresgästerna när det gäller övergripande frågor och som medverkar vid hyresförhandlingar (tillsammans med ombudsman från hyresgästföreningen, förstås).

Hur det sedan blir för den enskilda hyresgästen i en specifik fastighet kan skilja sig mycket åt. Här har ingen hyresgäst bemötts dåligt och vi har fått våra rättigheter tillgodosedda vad gäller underhåll av lägenheterna och annat. De problem som är i huset, t.ex. med värmen, delar vi med bostadsrättsinnehavarna som är lika arga som vi på att det är så kallt.

Att det fungerat så bra här tror jag beror på att det är en stor fastighet (172 lägenheter) och att vi från början var många som inte köpte (71 stycken!). Kanske spelar den höga omflyttningen också in för folk har nog inte längre har koll på vem som är hyresgäst och vem som är bostadsrättsinnehavare. Med åren har vi av olika skäl blivit färre hyresgäster (ca 30), men det har inte förändrat vår ställning, enligt min uppfattning.

Jag vet att det på vissa håll är så att personer som är ensamma kvar som hyresgäster känner sig utsatta och oönskade, men det har inte vi känt av (fast oönskade är vi förstås - varje hyreslägenhet som kan säljas ger ju minst en miljon kronor till bostadsrättsföreningen).

Min slutsats är att man visst kan bo som hyresgäst i en bostadsrättsförening. Och att man ska fortsätta vara hyresgäst om man inte är övertygad om att man verkligen vill köpa.

No comments: