Saturday, May 9, 2009

Svart på vitt om svarthandel

Så här kan ett försök se ut att sälja en lägenhet svart:

"Hej, Du skrev mail till mig förra veckan att du är intresserad av bostaden på Klippgatan, Södermalm. Lägenheten är en fin och ljus 3:a 85 kvm i bra standard. Äldre fastighet med högt i tak. Nytt boende är redan ordnat på annat sätt så bostaden är aktuell att ta över mot ekonomisk kompensation. Det hela vill göras omgående innan sommaren. Välkommen att höra av dig igen om du är intresserad."

Bostaden på Klippgatan förekom i en annons på Björns Bytare. Inga kontaktuppgifter angavs i annonsen och svarsmejlet till dem som anmält intresse för byte är skickat från en helt anonym e-postadress. Den som spårar datorns ip-nummer hamnar med stor säkerhet i en SevenEleven-butik eller något liknande.

Samma annonsör, det förstår man på formuleringarna och förfaringssättet, försökte nyligen sälja en lägenhet på Bondegatan.

Jag hoppas att ingen ställer upp på de här oblyga försöken att göra sig ekonomisk vinning på andra människors trångmål.

Den som funderar på att göra likadant som annonsören vill jag erinra om vad det står i 65 § i hyreslagen:

"Uppställer någon uppsåtligen villkor om särskild ersättning för upplåtelse av bostadslägeneht eller för överlåtelse av hyresrätten till sådan lägenhet, skall han dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall skall dock ej dömas till straff. Är brottet grovt, döms till fängelse i högst två år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beakatas om det utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt eller i större omfattning eller om gärningsmannen eljest i avsevärd mån har missbrukat sin ställning som ägare eller förvaltare av fastighet. Villkor som avses i första stycket är ogiltiga. Den som har ställt upp villkoret är skyldig att lämna tillbaka vad han tagit emot."

1 comment:

Dagge said...

Man måste fråga sig varför detta kan inträffa?

Kan det bero på att den fina sekelskifteslägenheten på Klippgatan har samma hyra som en 3:a på 85 kvm i Rågsved, i en fastighet från 1973?

Så länge människors preferenser inte avspeglas i hyressättningen kommer svartkontrakten att leva vidare.