"Kan du inte skriva något om hur det är att bo kvar som hyresgäst?", säger Ronny. "Jag behöver ha med något sådant i nästa flygblad så att folk inte röstar för ombildning bara för att de tror att det är så hemskt att vara hyresgäst hos en bostadsrättsförening."
Något sådant vill jag förstås inte medverka till så därför skriver jag så här:
Det är helt okej att vara hyresgäst i denna bostadsrättsförening.
Vi har inte utsatts för något som inte drabbat bostadsrättsinnehavarna själva, som klantigheter med fasadrenoveringen, bristande trädgårdsskötsel och strul med sophanteringen.
Vi fick reparerat i samband med stambytet.
Vi fick ekonomisk kompensation för det men i nyttjanderätten som ett stambyte innebär.
Vi kommer att få ersättning för extra påfrestningar på grund av den långdragna fasadrenoveringen.
Vi har de hyror vi ska ha, dvs. på samma nivå som jämförbar allmännytta.
Vi får den service och det underhåll som vi har rätt till.
Vi får den information som finns att få, bland annat genom de samråd som lokala hyresgästföreningen har med bostadsrättsföreningen.
Vi blir väl behandlade av våra grannar.
"Kan det verkligen stämma?" undrar kanske någon. Ja, det kan det. Jag tror det beror på flera saker:
- Området är stort, det är inte lätt att hålla reda på vem som är vem.
- Vi var många hyresgäster redan från början (då ca 40%, nu ca 15% av samtliga) och därför svåra att bortse ifrån.
- Vi har hela tiden haft en aktiv lokal hyresgästförening.
- Den lokala hyresgästföreningen har haft ett bra samarbete med våra förhandlare på hyresgästföreningen.
Inställningen till hyresgästerna hos bostadsrättsföreningens styrelse är naturligtvis också av stor betydelse. Just nu består styrelsen av förnuftiga personer, som det är lätt att samverka med. Så har det inte alltid varit och kommer sannolikt inte heller att bli för evig tid. Och det visar ju på den svaga punkten i hela bostadsrätteriet: alla boendes väl och ve hänger på att det finns vettiga människor som kan och vill ta ansvar för det hela.
Behöver jag säga att bostadsrättsinnehavarna får betala sitt underhåll och sin service själva och att de inte får någon kompensation för men i nyttjanderätten?
PS. En lustig detalj när det gäller vem som är vem: Mina närmaste grannar föreslog mig förra året till bostadsrättsföreningens styrelse i tron att jag också är bostadsrättsinnehavare.
Sunday, May 24, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Vill bara tillägga att hyresinbetalningar och utskick av hyresavier ofta sköts via en extern oberoende förvaltare som föreningen anlitar. Så går det åtminstonde till i min förening. Det är alltså inte så att man tvingas knacka på hos grannen/kassören för att betala sin hyra, eller få ut avier - ifall någon till äventyrs skulle tro det.
Dessutom: är resthyresgästerna minst tre (eller fler), så ska alla hyresrelaterade justeringar förhandlas centralt med hyresgästföreningen som motpart. Enligt hyresgästlagen.
Värt att veta är också att en resthyresgäst alltid har kvar sin besittningsrätt - ÄVEN ifall bostadsrättsföreningen i värsta fall skulle gå i konkurs. Man får bara konkursförvaltaren som ny temporär hyresvärd, fram tills den nye fastighetsägaren tar över. Besittningsrätten kvarstår hela tiden så länger du själv sköter vad som ankommer på dig.
Jag hoppas att min älskade vän Qina har viss del i det hela. Det är lite lustigt att skriva det i den situation vi befiner oss i här i våran kaotiska skandalombildnindningsvärld - där Brf kastar ner material från hyresgästföreningen i folks brevlådor och vi, som är emotg ombildning, vidarebefordrar utskick från moderaterna. Hur sjukt kan det egentligen bli?
Förresten kan Ronny få stoff till sina flygblad från oss om han vill.
Kontak: raddalinjalen@gmail.com
Tack Melker för viktiga påpekanden. Jag ska försöka samla ihop allt sånt här i en bloggpost så det blir lätt att hitta.
Till Johan: Visst har har hon det (Qina alltså). Ronny hälsar och tackar för erbjudandet om att låna grejor, han hör av sig om han hinner och orkar. Just idag är han urförbannad för ivrarna hos honom har i ett nytt utskick använt sig av den osakliga debattartikel om hyressättningen som fanns i gårdagens SvD och som skrivits av personer som säger sig värna om hyresrätten.
Efter vårt informationsmöte i tisdags var vi några stycken som diskuterade detta med ombildningen och det var också en som hänvisade till just den artikeln el om det var insändare. Jag är för dåligt insatt vad el hur det kommer bli när den genomförs och hur den eg är tänkt men anser inte att det är nån anledning till att "skrämmas" att ombilda.
Här i skarpnäck är det redan övervägande bostadrätter och då förstår jag inte riktigt idéen. Men ok den demokratiska processen måste ha sin gång. En fråga bara: hur lång tid innan en köpstämma måste man ha tillgång till hela den ekonomiska planen? Vi har bara fått en förenklad kalkyl uträknad på att alla köper..Den ekonomiska planen är än så länge bara tillgänglig för styrelsen.
häls anna
Anna: "hur lång tid innan en köpstämma måste man ha tillgång till hela den ekonomiska planen?"
Vi fick våran 1-2 månader innan ifall jag inte minns fel.
Anna: "Vi har bara fått en förenklad kalkyl uträknad på att alla köper."
Typiskt. Liksom att hyreslokaler på källar/gatuplan alltid beräknas vara konstant uthyrda de också.
I verkligheten är det så gott som alltid MINST 10-15% som inte köper. Sedan är det några som vill, men inte kan få lån. Räkna realistiskt på runt 75-80% - OM ombildningen nu går igenom. Så pressa konsulten på vad det kostar baserat på tumregeln 75%.
Ju fler som inte köper, ju dyrare blir det för de kvarvarande, eftersom den oförändrade totala köpeskillingen (för hela fastigheten) fördelas på färre antal köpare. Värt att tänka på är att du alltid kan avstå, för att sedan ändra dig igen några månader efter, och ändå ha kvar möjligheten att köpa för samma pris som de andra. Fråga gärna om detta.
Post a Comment