Monday, May 18, 2009

Gemensam internkö hjälper inte de kvarboende

Nästa måndag får bostadsförmedlingen i uppdrag av kommunfullmäktige att samordna allmännyttans interna bostadsköer. Det är bra, för det ökar valmöjligheterna genom att man kan få en lägenhet i ett område där det egna bolaget inte har några fastigheter. Faktiskt är det så bra att man undrar varför inte en gemensam kö inte inrättats redan för länge sedan.

Det är också nödvändigt, för att upprätthålla möjligheten till internbyte när utförsäljningarna gör att antalet allmännyttiga lägenheter minskar.

De som inte blir hjälpta av den nya kön är förstås alla de kvarboende hyresgästerna i ombildade fastigheter. Bland det som berövas dem genom ombildningarna finns just rätten att stå i den interna bostadskön i det allmännyttiga bolaget.

Den enda möjlighet de har till bostadsbyte är på den öppna marknaden. Och att hitta något den vägen är inte så lätt, eftersom många skrämts av de historier som sprids om hur förfärligt det är att bo kvar som hyresgäst i en bostadsrättsförening.

De som väljer att bo kvar utan att köpa blir alltså dubbelt drabbade. För dem finns inte mycket av den valfrihet som alliansen säger sig omhulda.

PS. Inte heller de som bor i fastigheter som säljs till privata fastighetsbolag har förstås någon glädje av den nya kön.

No comments: