Wednesday, May 20, 2009

Så kan det låta

Nu är det full rulle på Ronny för om två veckor ska det bli köpstämma där han bor. Idag har han delat ut information från lokala hyresgästföreningen om vad hyresgästerna bör tänka på när de tar ställning till ombildningen. Så här låter det i flygbladet:

"Tankar om köp av bostadsrätt
Nu har den nya ekonomiska planen kommit. Den skiljer sig från den som presenterades förut på några väsentliga punkter. Reparationsfonden har ökat från 3 Mkr till 16,8 Mkr och årlig drift och underhåll från 3,66 Mkr till 4,61 Mkr.

Men inre underhåll för kvarboende hyresgäster redovisas inte heller nu. Och den grundisolering som Familjebostäder uppger kommer att kosta 6 Mkr anses i planen endast behöva kosta 1,8 Mkr.

Lurig ekonomisk plan
Mest anmärkningsvärt är att insatserna minskat med belopp omkring 2 000 kr/kvm. Istället ökar månadsavgifterna till föreningen med ca 1 000 kr i månaden. Avsikten är naturligtvis att fler skall lockas till köp när insatsen är låg.

Men priset på fastigheten har ju inte minskat. Det som händer är att föreningen tar upp större lån som betalas med månadsavgifterna. Detta upplägg gynnar endast de som snabbt har tänkt sälja sina bostäder. För på dina egna lån kan du dra av 30% av räntekostnaden men på föreningens lån finns ingen avdragsrätt. Kvarboende bostadsrättsinnehavare måste då betalar mer. När räntorna går upp höjs månadsavgifterna snabbt för att täcka föreningens räntekostnader.

Vem ska ta ansvar för husen
Denna konstruktion aktualiserar också en väsentlig fråga. I praktiskt taget alla nyombildade bostadsrättsföreningen byts styrelsen snabbt ut eftersom många initiativtagare säljer och flyttar. Fråga gärna någon ni känner som varit med om ombildningar, eller gå tvärsöver Hövdingagatan så får ni besked. Den som röstar ja för ombildningen, och avser att bo kvar, bör alltså vara beredd att själv sitta i styrelsen och ta ansvar för områdets förvaltning, inte bara för egna lägenheten utan allt, reparationer, snöskottning, trädgårdsskötsel, källare mm. Och dessutom, axla ansvaret som hyresvärd för dem som inte köper.

Det kan bli dyrt
Klart är att ingen kommer att bo billigare efter köp. De som har tillgång till Internet kan gå in på http://www.hemnet.se/. Där kan ni sedan välja en lägenhet någonstans i området. Välj sedan att gå inpå Swedbank eller SBAB för där är det lättast att lägga in egna värden och se vad det kommer att kosta med olika räntelägen. Har du inte tillgång till Internet, gå till banken

Nu förutsatte den ekonomiska planen att 77% köper när man beräknade månadsavgiften. Så blir det kanske inte alls.. Det kanske bara blir 60% för det är inte säkert att alla som röstat ja får lån så att de kan köpa. Om färre köper måste föreningen låna mer och månadsavgiften höjs i motsvarande grad.

När du räknar på boendekostnaden skall du inte bara ta med räntor, amorteringar och månadskostnader. Tänk också på att lägga undan pengar, minst 200 i månaden, för inre underhåll som tapeter, golv, ny spis eller kyl/frys. Lägg till köp av egen tvättmaskin också. För det blir trångt när 100 hushåll ska dela på en tvättstuga.

PS Hyresgästföreningen och Familjebostäder avser att låta golvunderhållet komma tillbaka."

Så skriver man alltså i Aspudden. Den som har exempel från andra håll på bra information får gärna höra av sig så kan jag lägga ut även den texten på bloggen.

9 comments:

Martha said...

Får jag låna lite ur texten i flygbladet?
Träffade HGF-folk både i tisdags och igår och har fått lära mig mycket matnyttigt. Bl.a. om styrelsearbetet och vad man måste göra för att kunna vara en förening... Då det snart är köpstämma även här i mitt hus så vill jag vara lite försiktig med vad jag vet, för lite strategisk måste man få vara. Kör brf med fulknep så kan jag också göra det.

Kan även tipsa om Skandiabanken som har en bolånekalkyl som är enkel att göra.
http://www.skandiabanken.se/hem/
templates/pages/
IFramePage____1788.aspx

Inger said...

Det är bara att låna på!

Martha said...

Tack, tack :-)

Terje said...

Hej
Hoppas det finns fler som Ronny i kvarteret så att de kan hjälpas åt att bevara hyresrätte. Utgår ifrån att Ronny hör av sig om han behöver stöd och hjälp.
Vh
Terje

farbror Melker said...

Sista mötet innan köpestämman:

Glöm inte att ställa en direkt fråga till styrelsen ifall några av dem INTE planerar att sitta kvar med uppdraget i MINST 1 år efter ombildningen (kul att se vilka som börjar vrida på sig besvärat och komma med svävande svar). I mitt fall dröjde det 4 månader innan "några" i styrelsen inte längre "kunde", och samtliga 6 uppdrag gjordes tillgängliga att valfritt tas över via nytillsättningar och rokader.

Köpestämman:

På köpestämman handlar det vanligen uteslutande om att räkna röster. Det är försent att argumentera för eller emot. Lägg istället allt krut på att begära/kräva att röstandet ska ske via ett indeviduellt och verbalt JA eller Nej i alfabetisk namnordning. Jo - det FINNS tid till det - tidsåtgång runt 10 sekunder per röst = 100 personer avverkade på en 15-20 minuter. ;-)

Efter köpestämman:

Tänk på att ett ombildningsbeslut inte garanteras av en JA-majoritet på köpestämman. I mitt fall röstade 23 personer JA och endast 2 personer Nej. Men efter att banken hade sagt sitt så hade resthyresgästerna blivit 6 stycken och ombildarna krympt till 19 stycken. Några fler säkra Nej-röster redan från start och ombildningen hade troligen kunnat blockerats. "It aint over until its over".

Anonymous said...

Inger: tack för intressant blogg med bra tips vad man ska tänka på. Verkar som många är mitt uppe i ombildningsprocesser nu-har inte full koll. Martha: nyfiken vart bor du? Melker: din fråga tar jag med mig redan till mötet i veckan. Vi ska ha ett bomöte och gå igenom fördelarna med borätt och vilken förträfflig kalkyl vi fått. Hmm..
Jag skrev inlägg under batongmormor förut. Nu i veckan har det förekommit insändare i tidningar om uppmaningar att ta reda på fakta innan en köpstämma. Och det jag tror är viktigt är ju att kontakta banker innan om man nu är positiv till ombildning så man får riktiga fakta och då kanske man ändrar sig. Styrelsen hos oss säger att ma får låna hela beloppet; det förnekar alla banker jag har pratat med...hm(ok finns kanske undantag)

Inger said...

Terje
Jag har vidarebefordrat ditt erbjudande till Ronny fast jag är inbilsk nog att tro mig veta väl så mycket i dessa frågor som tjänstemännen på kontoret.

Melker
Håller med dig på samtliga punkter. När det gäller den sista var det på följande sätt hos oss: Bostadsrättsföreningen påstod att man fått exakt så många röster som behövdes, dvs 121(att det inte stämde är en annan historia)av 172. När det kom till övertagandet några månader senare var det bara 101 personer som köpte och det dröjde länge innan man var uppe i det antal köpare som man kalkylerat med i den ekonomiska planen.

Detta har givetvis fått konsekvenser för bostadsrättsföreningens ekonomi liksom det att man räknade helt galet på kostnaderna för stambytet.Månadsavgifterna har höjts med över 50% sedan ombildningen och är nu betydligt högre för motsvarande lägenheter i bostadsrättsföreningen på gatan bredvid.

Anonym
Tack för vänliga ord. Precis som du har jag den bestämda uppfattningen att alla banker nu kräver kontantinsats på 5-10% av köpesumman. Den bostadsrättsförening som påstår något annat far alltså med grav osanning.

Martha said...

Så konstigt, jag skrev igår svar på "anonyms" förfrågan om var jag bodde. Men kommentaren kom inte in.

Försöker igen :-)

Jag bor på Söder.

Det skulle vara trevligt att se något annat namn än "anonym" förresten, du kan väl skapa ett fint namn som vi kan kalla dig?

Martha said...

Inger

Jag skulle vilja höra/läsa historien om varför antalet ja-röster inte stämde på köpstämman hos dig...