Thursday, September 18, 2008

Vad var det vi sa?

Sedan den startade har bloggen envist hävdat att det byggs för få och för dyra nya hyresrätter och att ombildningar till bostadsrätt i innerstan och närförort gör Stockholm mer segregerat. Idag bekräftar självaste SvD att både stockholmarna och bostadsforskarna tycker likadant. Men trosvissa borgarrådet Alvendal och hennes utförsäljningsgeneral tänker inte ändra sig:

"Jag hoppas att fler ombildningar blir av", säger tjänstemannen Quiding. Och det är ju också i linje med vad majoriteten sagt i sitt budgetförslag för nästa år. Inget stopp, alltså, för ombildningar i den innerstad där det snart inte finns några hyresrätter kvar.

"Det enda sättet att få bukt med bostadsbristen är att bygga", säger Alvendal. Javisst, men då måste man ju bygga hyresrätter och det gör man inte. De flesta byggen som pågår och de flesta byggplaner som fastställs gäller bostadsrätter.

Att det som byggs är för dyrt håller Alvendal faktiskt med om. Men hur hon vill lösa det kan hon inte säga, bara att stadens tjänstemän "fått ett uppdrag". Ja, ja.

Bostadsforskaren Lena Turner är tydlig. Hon säger att hon är "rädd att de många ombildningarna i innerstaden tar Stockholm mot ökad social och ekonomisk splittring. Och ett växande gap mellan innerstad och ytterstad får konsekvenser för alla stockholmare. Det kan leda till misstro, segregation och brist på förståelse för andra människors levnadsvillkor."

Precis så har många av oss tänkt länge. Men majoriteten har varken velat se eller höra eller ta till sig sådana argument. Man måste därför anta att de tycker att det är bra med just misstro, segregation och brist på förståelse för andra människor.

3 comments:

Anonymous said...

Det enda som man bör göra i Stockholm nu för att lösa bostadskrisen är att bygga mer och ta bort hyresregleringen. Det är ingen rättighet att bo i innerstan. Inse det.

/Dexter

Anonymous said...

Någonting anmärkningsvärt i det Quiding sa i artikeln är följande:

"Det är jättesvårt att sätta pris på hus i ytterförorten. Men nu har vi sålt en del och lärt oss vilka nivåer som gäller."

Erkänner Quiding här utan omsvep att staden satt i system att inte följa oberoende besiktningsmäns värderingar av fastigheterna, utan säljer till ett lägre pris om en brf inte nappar på budet?

Ett oerhört märkligt uttalande.

Anonymous said...

"Det är ingen rättighet att bo i innerstan. Inse det."

Att alla stockholms invånare varken kan eller vill tränga ihop sig innanför tullarna är en sak.

Men om det inte är plånboken som bestämmer vart man får gå och vistas i naturen (allemansrätten) - varför ska plånboken ensamt bestämma i vilken del av staden man har fortsatt tillåtelse att bo?