Monday, September 8, 2008

På tvärs

En stor majoritet av remissinstanserna säger nej till den Kochska hyreshöjningsutredningen, enligt DN idag.

Men inte Stockholms stad, vars borgerliga majoritet istället ansluter sig till intresseorganisationen Fastighetsägarna. Ansvariga borgarrådet Larsson tycker att bruksvärdssystemet är roten till allt ont vad gäller bostadsmarknaden i Stockholm och åberopar sig i stadens remissvar på ett tjänsteutlåtande som säger att "sammantaget har stadsledningskontoret och Stockholms Stadshus AB inte några större invändningar mot förslagen i det remitterade betänkandet utan tillstyrker dessa".

Oppostionen är inte nådig. Vänsterpartiet skriver att "det är ytterst anmärkningsvärt att majoriteten i Stockholm tillstyrker denna utredning, vars förslag innebär så genomgripande förändringar i den svenska bostadspolitiken och hyressättning att de innebär slutet för den svenska allmännyttan".

Och miljöpartiet, som inte brukar vara så pregnant, sågar Kochs utredning med att den anlägger "ett snävt teoretiskt neoklassikt ekonomiskt perspektiv på hyresboendet". (mp) säger också att det är "närmast stötande att läsa borgarrådets synpunkt att låg produktion av hyresrätter skulle bero på nuvarande bruksvärdessystemet, när det är den sittande borgerliga majoriteten som delar ut markanvisningar för produktion av bostadsrätter istället för hyresrätter" och "ser till att antalet hyresrätter --- minskar dramatiskt genom att uppmuntra ombildning av stadens allmännytta".

För övrigt kallade vi igår sossarnas utkast till ny bostadspolitik för borgerligt. Borgarrådet Alvendal håller med oss och säger, enligt SvD, att förslagen delvis går stick i stäv med socialdemokraternas tidigare politik på bostadsområdet. Alvendal har nu inviterat (s) till överläggningar i ämnet. Carin Jämtin är sur och anser att det inte finns förutsättningar för några samtal. Kan man alltså ana en spricka i bostadsfrågan mellan (s) i Stockholm och partikamraterna på riksplanet?

No comments: