Friday, September 19, 2008

Guldrusch

Den tämligen risiga kåken på bilden är Cook Bank Building i Rhyolite, Nevada. För precis hundra år sedan var den omgiven av boningshus, butiker, magasin, salooner (53 stycken!), hotell, skolor, kyrkor, tre sjukhus, ett fängelse och en järnvägsstation. Inne i själva banken fanns golv av marmor som importerats från Italien, mahognysnickerier, elektriskt ljus, telefon och, inte minst, inomhustoaletter.

Bara fyra år tidigare hade det inte funnits just någonting på denna plats. Men den 4 augusti 1904 hittade en man kallad Shorty Harris och hans kompis Ed Cross guld där. Eftersom Shorty gärna tog sig några glas och då blev rätt skrytsam spred sig nyheten om deras fynd. Dalen fylldes snabbt med guldletare och deras familjer och 1908 var antalet invånare över 8000.

Två år senare var allt över, för det hade visat sig att så värst mycket guld fanns inte att utvinna. I april 1910 släcktes gatlyktorna och det fanns bara 675 personer kvar i staden, alla andra hade dragit vidare på jakten efter guldet. På vintern frös de nya vattenledningarna sönder och blev sedan aldrig lagade. Cookbanken stängde och sålde all sin fina inredning. Och undan för undan tog naturen över igen. Nu finns bara ruinerna av några stenhus kvar och invånarna utgörs mest av skallerormar.

Helt apropå kom jag att tänka på allt detta. Förklara det den som kan.

Besöker platsen gör man lämpligen i samband med en tripp till den fantastiska nationalparken Death Valley i Californien. Den som kommer vilse och behöver råd om vägen gör klokt i att fråga efter rajjlajt för det är i alla fall ungefär på det viset som namnet ska uttalas och inte så som vi försökte med.

Källa: Excerpts from Rebecca´s Walk Through Time. Self Guided Tour through Rhyolite, Nevada by Suzy McCoy (1998)

No comments: