Thursday, September 11, 2008

Fortsatt nedmontering

En dag som denna borde man naturligtvis ägna sig åt betraktelser om kuppen i Chile, attacken mot tvillingtornen och det förfärliga mordet på Anna Lindh. Men jag tänkte ändå avhandla något så trivialt som stadens budget för 2009. Den presenterades igår och är på 298 sidor, så jag har inte hunnit lusläsa den, men på det som rör bostadsbolagen har jag förstås tittat.

Allmänt för bostadsbolagen gäller att de ska bidra till Stockholms försörjning av hyresrätter och värna hyresrätten som boendeform, vilket ju låter bra. Men samtidigt som man ska göra det ska man bereda möjlighet för boende att förvärva sina lägenheter och göra särskilda insatser för att stimulera friköp av bostäder i ytterstaden. Bolagen ska också vara aktiva fastighetsförvaltare, det vill säga att de ska ägna sig åt köp och sälj av fastigheter. Den som bor i en kommunal hyresrätt ska alltså inte kunna vara säker på att få fortsätta med det, utan riskerar att antingen hamna i klorna på en bostadsrättsförening eller få en privat hyresvärd som man inte har valt och där man förlorar de fördelar med interna köer och annat som finns hos de kommunala bolagen.

I direktiven till bostadsbolagen står också att de ska "aktivt och kraftfullt verka för att sänka byggnadskostnaderna". Det låter ju bra, men frågan är vad som egentligen menas. Betyder det att man ska ta en dust med byggbolagen för att de ska sänka sina priser eller tänker man helt enkelt bygga en lägre standard? Men denna majoritet går det inte att veta.

Svenska Bostäder har ett särskilt uppdrag att "placera Vällingby centrum i ett separat bolag". Sådana paketeringar brukar göras inför försäljningar, så snart går nog Vällingby samma väg som övriga centrumanläggningar i staden. Om Boultbee får köpa även denna gång har vi alltså snart ett privat monopol på våra affärscentra. Till vad nytta det nu kan vara jämfört med att staden själv skulle ta hand om vinsterna på lokaluthyrningen.

Pengarna från försäljningen av Centrumkompaniet och annat ska man för övrigt använda till att få ihop budgeten efter den nya skattesänkningen. Ett rekorduttag på 925 miljoner kronor ska göras från Stadshus AB för ändamålet. Sanslöst. Men nog avstår de flesta av oss gärna från denna patetiska och onödiga skattesänkning och satsar istället pengar från utförsäljningarna på en god och välfungerande kommunal verksamhet. Om vården, skolan, omsorgen och allt det andra får mer resurser kanske rentav majoritetens mål om minskad sjukfrånvaro kan uppnås. Med de nuvarande besparingarna och vakanshållningarna av tjänster lär man däremot knappast få friskare medarbetare eller bättre service till medborgarna.

Nedmonteringen av staden fortsätter alltså.

Mer om budgeten finns att läsa i SvD och DN.

No comments: