Wednesday, June 11, 2008

Odell retirerar

Ibland blir det så fel fast man ville så väl. Men ibland blir det rätt fast det man ville var alldeles bortitok. Som nu med vilken majoritet som ska krävas för ombildning till bostadsrätt.

Före valet utlovade de borgerliga partierna att gränsen skulle sänkas från 2/3 till enkel majoritet. Nu har man ångrat sig och vill stå kvar vid de två tredjedelarna. Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig (vad det nu egentligen är) hos Mats Odell säger till tidningen Bofast att ministern analyserat saken och funnit att det inte är lämpligt med en ändring av reglerna:

"En bostadsrättsförening måste ha en fast förankring bland de boende. Att nästan hälften av de boende i en bostadsrättsföreningsfastighet är hyresgäster kan bli problematiskt för föreningen. bland annat när man ska få ihop en bra styrelse." Ja, inte bara när det gäller styrelser vill jag säga, utan alldeles särskilt när man ska få en god ekonomi för fastigheten och när man ska förvalta den, t.ex. städa gården och sköta rabatterna.

Liljeberg fortsätter: "Det är väldigt få bostadsrättsägare som vill vara hyresvärdar. Man vill i första hand äga sin egen bostad." (Att man inte vill vara hyresvärd är säkert sant, men vet inte Liljeberg - sakkunnig som han är - att det inte är bostaden man äger utan fastigheten?)

Vilka slutsatser bör man då dra av Liljebergs resonemang? Kanske att det egentligen borde krävas 100% ja-röster för att en ombildning ska få äga rum. Då behöver i alla fall ingen bli vare sig hyresvärd för sina grannar eller hyresgäst hos bostadsrättsföreningen. Att det skulle lösa de andra problemen är däremot inte säkert, men mindre skulle de rimligen bli.

Bäst är förstås att stoppa ombildningarna helt, åtminstone i allmännyttan. Då inkräktar man ju inte på rätten och viljan för vare sig dem som nu bor i husen eller dem som kan komma att bo där.

Något förslag om 100% eller om att stoppa ombildningar lär vi förstås inte få från Odell, men vi får vara glada för att han åtminstone besinnat sig och inte sänkt gränsen till 50,1%.

No comments: