Thursday, June 12, 2008

I verkligheten

Avgående borgarrådet Söderlund tror inte på länsstyrelsen när den säger att bostadsbyggandet minskar i Stockholms stad. Som jag förstår saken tittar Söderlund och länsstyrelsen på olika siffror: länsstyrelsen ser på vad som faktiskt påbörjats och vad som sannolikt kommer att påbörjas, Söderlund talar om detaljplaner och start-pm, som det ju inte alls behöver bli någonting av när det kommer till kritan.

Hyfsat ense är Söderlund och länsstyrelsen i alla fall om andelen hyresrätter i nybyggnationen: omkring 30%. Och det blir inte mycket i absoluta tal, särskilt inte i förhållande till alla de hyresrätter som samtidigt försvinner genom ombildningar och försäljningar.

Länsstyrelsen kommenterar: "I kombination med det minskade byggandet av hyresrätter under förra året och troligen under kommande år kan ombildningen till bostadsrätter medföra att tillgången till hyresgäster i regionen minskar. Ungdomar som ska göra sitt inträde på bostadsmarknaden och hushåll med låga inkomster är några grupper som påverkas av detta. Det kan också ha effekt på företagens möjlighet att rekrytera arbetskraft från andra delar av landet."

I Svenska Dagbladet uttalar sig en skuldrådgivare om de konsekvenser som kan bli av kronofogdens utökade befogenheter att driva in skulder genom utmätning. Skuldrådgivaren påtalar att ombildningar till bostadsrätt riskerar att bli en dold fälla för många skuldsatta genom att bostaden tas i mät för betalning av skulder:

"Vi ser hur folk som absolut inte har råd att köpa en lägenhet får lån med lägenheten som säkerhet. De har köpt lägenheter och tänker att de gjort någonting bra, men så kommer kronofogden. Och när det gått så långt har de prickar i registret och kan inte längre ens få en hyresrätt. De sitter i en rävsax."

Det är bl.a. till personer med en sådan ekonomi som Bilda bostads-partnern Blue Step vill låna ut pengar.

Källa: Mikael Söderlund intervjuas i dagens DN, papperstidningen.

No comments: