Wednesday, June 4, 2008

Korkat mutförsök

På Petrejusvägen i Hammarbyhöjden försöker bostadsrätts-föreningen Guldbaggen muta motsträviga hyresgäster att rösta ja till ombildning. Ivrarna har skickat brev till hyresgästerna där man lovar att den som gör ett lägenhetsbyte efter ombildningen ska kunna överlåta rätten att köpa lägenheten till ombildnings-priset till den nya hyresgästen. Den nyinflyttade ska alltså få utnyttja den bestämmelse som ger hyresgästen möjlighet att fundera på om man vill köpa eller ej i upp till sex månader från det att bostadsrättsföreningen tagit över fastigheten.

Att rätten till köp enligt dessa villkor övergår till den nya hyresgästen har jag betraktat som självklart, för så var det i alla fall här. När man nu framhåller saken på det sätt som Guldbaggen är det lätt att få för sig att det man egentligen vill säga är att den avflyttande hyresgästen inte bara ska kunna byta till sig en schysst ny bostad utan även göra sig en ekonomisk vinning på bytet genom svarta pengar.

Ivrarna i Guldbaggen - som verkar rätt desperata, milt uttryckt - "lovar" också att de som väljer att bo kvar som hyresgäster efter en ombildning inte ska få högre hyreshöjningar än inom allmännyttan. Löftet ska stadfästas genom ett särskilt avtal mellan hyresgästerna och bostadsrättsföreningen.

Men hur dumma tror Guldbaggen egentligen att hyresgästerna är? Hur hyreshöjningar går till och vad de grundas på är ju reglerat i lag och inte något som en liten bostadsrättsförening kan bestämma om.

Konsult i denna ombildning, liksom i i flera andra där tvivelaktiga metoder används, är Petter Brolin. För honom borde givetvis en pestflagga hissas, men istället anlitas han av den politiska majoriteten i Stockholm till att tala om ombildningar på Bilda Bostads propagandamöten. Kan det möjligen säga något om dessa partiers egen moral?

Källa: Mitt i Söderort och samt SvD

1 comment:

Terje said...

Hej Inger.
Jag läser din Blogg med jämna mellanrum. Bra att du skrivrer om ombildningar du har erfarenhet av vad som händer i området när det drar igång. Nu när ombildaran i många områden är inne på upploppet ökar tokerierna och kreativiteten för att nå målet 2/3 majoritet på köpstämmorna. Tokerierna överträffar varandra. Låga Hyresnivåer för de som röstar ja fast de inte vill köpa och höjda för nejsägarna, 25.000:- till renovering av den hyreslägenhet man bor i om man röstar ja fast man inte tänker köpa, förfalskade fullmakter, knepiga andrahands kontrakt, mobbing ja allt möjligt för att få önskad majoritet.
Fortsätt Blogga dina inlägg behövs.
Trevlig sommar
Terje