Friday, June 13, 2008

FO funderar

Även Stockholms stads funktionshindersombudsman har uppmärksammat de pågående omvandlingarna till bostadsrätt. Hon inleder med en beskrivning av nuläget när det gäller handikappanpassade bostader:

"Bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder äger sammantaget ca 500 lägenheter med kontrakt innehållande s.k. handikappklausuler då lägenheten har bedömts särskilt lämplig som handikappbostad. Ungefär 300 lägenheter har omfattande anpassningsinsatser, såsom höj- och sänkbara kök. specialanordningar i badrum och lyftanordningar."

Som den försiktiga tjänsteman hon är tvungen att vara uttrycker hon sig sedan så här:

"Det är av betydelse att lägenheter som har fått omfattande och kostsamma bostadsanpassningsåtgärder med stöd av bostadsanpassningsbidrag kan, efter att hyresgästen har lämnat bostaden, användas av en annan person som har behov av den aktuella anpassningen."

Med de regler som gäller nu ska lediga lägenheter i allmännyttan anmälas till bostads-förmedlingen för att den ska anvisa ny hyresgäst. De handikappanpassade lägenheterna ska då i första hand erbjudas till någon som har ett sådant funktionshinder för vilken lägenheten är anpassad.

Om den handikappanpassade bostaden omvandlas till bostadsrätt kan den säljas till vem som helst, funktionshindrad eller ej. Lägenheten kommer alltså inte tillbaka till bostadsförmedlingen, utan dyra ombyggnader måste göras i en annan bostad för att den i sin tur ska bli anpassad. Stadens utgifter för bostadanpassning riskerar därmed att öka kraftigt.

Det är vad jag tror att FO menar med sin återhållsamma skrivning.

Källa: FO:s årsrapport 2007

1 comment:

Anonymous said...

Det enda rimliga är att bostadsrättsföreningen betalar för de kostnader det allmänna har lagt ut för handikappanpassning om föreningen vill överta lägenheten när den boende flyttat från eller dött eller, hellre, lämnar lägenheten som en hyresdito till bostadsförmedlingen.