Ibland blir man trött. Som nu den senaste veckan då de mest häpnadsväckande händelser utspelat sig i Dalen. Om dem ska jag inte orda, för det har andra redan gjort, men det finns annat som är värt att berätta om.
Att bostadsrättsföreningarna håller köpstämma på köpstämma tills de får som de vill eller till dess att betänketiden går ut, det har vi sett många sorgliga exempel på vid det här laget. Men att bostadsbolagen på eget bevåg ger ombildarna fler chanser, det har i alla fall inte jag hört talas om tidigare.
Men nu har det hänt, i alla fall på Hornsgatan 29. Där hölls köpstämma den 24 augusti, en dryg vecka innan betänketiden gick ut. Vid stämman blev det ja till ombildning med en rösts övervikt.
Eftersom motståndarna ansåg att saker och ting inte gått rätt till skrev de till Svenska Bostäder och berättade vad som hänt. När tjänstemännen där granskade protokoll och annat som bostadsrättsföreningen gett in kom de fram till att en av fullmakterna inte var korrekt. Denna fullmakt räknades därför bort och därmed fanns inte längre de nödvändiga 67 procenten för ombildning.
Nu borde alltså nej-sägarna kunna andas ut, men icke.
De mer än lovligt tjänstvilliga tjänstemännen tog nämligen ett eget initiativ och skrev så här till de motståndare som klagat:
"Med anledning av omständigheterna i detta specifika fall har vi förlängt erbjudandetiden för bostadsrättsföreningen Rosendal Större 26 till den 28 oktober 2009."
I ett huj hade bostadsrättsföreningens betänketid alltså förlängts från den 2 september till den 28 oktober. Retroaktivt dessutom.
Britt i Västertorp, som talat med Joachim Quiding, folkpartist och direktör i Stockholms Stadshus AB, skriver så här:
"Märkligt hur man kan förlänga och förlänga ombildningsdatumet. Jag som trodde att ett slutdatum var ett slutdatum.
När jag talade med Quiding om förlängning sade han att de kunde man få om del av de sex månaderna inföll under sommaren eller exempelvis en julhelg.
Vad är det som egentligen gäller???"
Ja, det kan man undra. Uppenbarligen inte den gamla principen pacta sunt servanda i alla fall. *)
*) Det latinska uttrycket för att "avtal skall hållas", vilket är en "juridisk princip av grundläggande betydelse" enligt Nationalencyklopedin.
Tuesday, September 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Men jösses, vilken makt tjänstemännen har fått helt plötsligt... Det är väl sanktionerat uppifrån förstås.
Sant alliansiskt handlande på min ära!
Post a Comment