Tuesday, September 1, 2009

För lite marknad?

"Det är för lite betoning på marknad i Sveriges bostadsmarknad" skriver SvD:s ledarsida idag och föreslår ökad skattefrihet i samband med att man hyr ut delar av sin lägenhet.

Fast förslaget verkar inte vara så mycket till för den bostadsbehövande utan för uthyrarna: "Bara genom en extra dörr, eller en extra vägg och en kokvrå kan villaägaren eller bostadsrättsinnehavaren skaffa ett ekonomiskt tillskott som avsevärt förbättrar boendekalkylen", argumenterar SvD.

Åt den som har ska som vanligt varda givet, alltså. Den fattige får nöja sig med en skrubb till hutlöst pris och utan trygghet.

Det är inte för lite marknad som är problemet när det gäller bostäder. Problemet är det motsatta, alldeles för mycket marknad. För det är ju det som det handlar om när ombildningar drivs fram av folk som vill tillgodogöra sig vinster på sitt boende.

3 comments:

Anonymous said...

Jag tycker inte att detta ska vara en fråga bara för villaägare eller br-ägare. Min farmor hyrde ut ett rum i sitt hyresradhus för att kunna ha råd att bo kvar.

Möjligheten att hyra ut en del av bostaden borde förbättras för alla oavsett boendeform!

/Göran

farbror Melker said...

"Möjligheten att hyra ut en del av bostaden borde förbättras för alla oavsett boendeform!"

Gärna - men inte istället för nybyggnation och fler förstahandskontrakt. Alla VET ju att ingen bostadsökande aktivt föredrar att bo vägg i vägg med rumsuthyrningsvärdar och lånade Ikea-möbler av billigaste sort, mot största möjliga ersättning.

Inte ens förespråkare med egen bostad och rum att uthyra önskar bo så för EGEN del. Har själv bott "möbelerat" som ung mellan 1987 och 1992 - och visst: jag uppskattade att möjligheten fanns. Men ett fullgott substitut för ett förstahandskontrakt var det aldrig.

Varför inte föra en bostadspolitik som leder till hyresformer och villkor som 99.9% av bostadsökande faktiskt själva föredrar?

Inger said...

Visst kan man hyra både rum och större delar av någon annans bostad för en tid, men lösningen på bostadsproblemen är inte detta utan det är att bygga många billiga bostäder som alla har råd att hyra.