Wednesday, August 26, 2009

Revisorerna granskar ombildningarna

Stockholmshem är bäst, Svenska Bostäder inte fullt så bra och Familjebostäder är dåliga på att granska att ombildningar till bostadsrätt gått rätt till. Medan Stockholmshem kontrollerar samliga hyresgäster mot hyreslistor och folkbokföring, så gör Familjebostäder ingenting. Det framkommer i en revision av ombildningarna som gjorts av Ernst & Young på uppdrag av bostadsbolagens lekmannarevisorer. Stadsrevisorerna förordar därför gemensamma checklistor för kontroller och konstaterar att "vikten av att kontrollen är effektiv gäller särskilt bolagens kontroll av röstlängderna från bostadsrättsföreningarnas köpestämmor."

Att Stockholmshem verkligen sköter sig framgår av dagens DN där man kan läsa att VD vill säga nej till en ombildning i Traneberg därför att där förekommit oegentligheter. Heder åt henne och hennes bolag och må Familjebostäder skämmas.

Annat intressant i revisionsrapporten gäller värderingarna av fastigheterna som anmälts för ombildning. Om dessa säger revisorerna att det finns brister som bör åtgärdas vad gäller informationen i värderingsutlåtandena, framför allt vad gäller vilka fastigheter man jämför med vid värderingarna. För att man ska kunna avgöra om jämförelserna är objektiva måste det finnas en "sammanställning över hela det befintliga ortsprismaterialet över fastighetsförsäljningar inom det aktuella området", menar revisorerna.

Som slutkläm säger revisorerna:

"Förutom revisionella aspekter finns även andra aspekter på ombildningen. En total undersökning av vad hela ombildningen av hyresrätter till bostdsrätter innebär för Stockholms bostadsmarknad har exempelvis inte ingått i granskningen. Revisionskontoret förutsätter att Stockholms Stadshus AB vid en lämplig tidpunkt genomför en sådan undersökning i likhet med vad som gjordes år 2005 avseende åren 1999-2004."

Den undersökningen ska bli intressant att läsa. Och troligen väldigt, väldigt sorglig.

Källa: Granskning av bostadsbolagens försäljning av fastigheter till bostadsrättsföreningar. Revisionsrapport 1/2009 (januari 2009) från Stadsrevisionen.

1 comment:

anna said...

Jo, det känns skönt att veta att sthlmhem gör ordentlig granskning. Stor eloge till vd där. Sen är det faktiskt så att sthlmhem har många nöjda hyresgäster.
Jag måste själv säga att det känns oerhört tråkigt att förlora den hyresvärden.(om allt går igenom).De har jättemkt satsningar inplanerade 2009 -2011 tror jag det var. Så det går vi miste om och vi gick ju redan miste om saker andra gårdar har fått i sommar. Vår brf har med andra ord mkt att leva upp till.