Thursday, August 13, 2009

Bostadsrätten - ett funktionshinder

Stockholms stads funktionshindersombudsman är en förträfflig kvinna som talar klarspråk om hur det förhåller sig med saker och ting. En gång om året skriver hon ned vad hon sett och hört och vad som bör göras för att personer med funktionsnedsättning ska få det bättre här i stan.

I sin senaste rapport berättar FO, på tal om tillgängliga bostäder, att hon fått samtal från personer med funktionsnedsättning som känner sig motarbetade av bostadsrättsföreningarna där de bor. "Det handlar i huvudsak om motstånd till godkännande av bostadsanpassnings-åtgärder, tillgängliga parkeringsförhållanden och lämplig placering av grindar/trafikhinder."

De kommunala bostadsföretagen är inne på en helt annan linje. I enlighet med de direktiv de fått från kommunfullmäktige om att tillgänglighetsanpassa sina fastigheter har Familjebostäder och Svenska Bostäder gått igenom alla sin lägenheter och klassificerat dem utifrån graden av tillgänglighet. Svenska Bostäder har också inventerat tillgängligheten i sina publika lokaler. Stockholmshem har arbetat med det som kallas enkelt avhjälpta hinder i sina äldre trevåningshus.

Somliga försöker alltså undanröja funktionshinder, andra vill behålla dem. Sorgligt.

Källa: Funktionshindersombudsmannens årsrapport till kommunstyrelsen för verksamhetsåret 2008

No comments: