Borgarrådet Alvendal får en hel del beröm i dagarna för att hon dammat av det nygamla förslaget om att bygga bostäder i citykärnan. Och visst är det bra att bygga där, även om området är outsägligt trist och fult.
Men - det stora problemet är inte att det inte finns bostäder i city. Det stora problemet är att det snart inte finns hyresrätter någonstans i hela innerstan.
I själva verket agerar Alvendal gentemot hyresrätten på samma sätt som hennes föregångare gjorde mot den gamla bebyggelsen i Klarakvarteren. Hon utrotar den.
Jag tror att hennes efterträdare kommer finna lika stor anledning att beklaga det som Alvendal nu beklagar bristen på bostäder på nedre Norrmalm.
Mer om Alvendals utspel finns i DN och i SvD.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
11 comments:
På Alliansfritt Sverige finns det en kommentator som har skrivit bra angående detta, Katarina heter hon.
http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/08/alvendal-blottar-sina-prioriteringar.html
Off topic (lite grann):
Ooops, det är tre veckor kvar till anbudstiden går ut och nu trillar det ner en förfrågan om jag önskar genomföra ombildningen av mitt hus till bostadsrätter. Mannen som skriver är den senaste inflyttade och han har bytt sin bostadsrätt på Gärdet mot en hyresrätt här. Han hade tydligen blivit lovad att det skulle bli ombildning här...
Han kan dock inte åberopa att ett visst procentantal av medlemmarna önskar ny stämma eftersom det inte står något om det i stadgarna. Så därför blir det liksom en förfrågan bara. Den gamla styrelsen har inte hört av sig ett dugg, ordförande har sagt att han lägger ner projektet. Så har den här helt plötsligt blivit ny ordförande. Eller? Jag vet inte.
Hur tror ni det går? Jag tänker inte svara på förfrågan i alla fall.
Till martha: "blivit lovad ombildning" -hm hur kan folk gå ut och lova sånt och sen hur kan folk tro det innan köpstämma tex? men jag har hört ryktesvägen att det flyttat hit folk också för "det är ju klart att det blir ombildning". Men det vet man ju aldrig innan en genomförd köpstämma.
Hur det går hos dig? Vet inte men förhoppningsvis blir det ingen ny hos er..
fast i dagens ombildningskaruseller så är det väl dessvärre inte omöjligt...
Jag skulle säga att det stora problemet snarare är att det inte byggts någon ny innerstad på snart 100 år. Det spelar inte så stor roll vilken form det är på boendet i innerstaden så länge bara en bråkdel ändå kommer in. Låt alla som vill bo i en stad få göra det, istället för att tvinga fram lägenhetsförorter, som i princip ingen efterfrågar framför stadsbebyggelse samtidigt som det är samhällsekonomiskt dyrare att uppföra.
Theodor
Tro det eller ej men det finns faktiskt massor med människor som i likhet med mig gillar förorter och inte alls vill bo i någon innerstad. Stadsmässighet är således inte allt, men det är däremot frågan om upplåtelseformer och nivåer på hyror, åtminstone för oss som är emot ekonomisk segregation i boendet.
inger: Jag vet inte. Vad finns det för undersökningar som visar det? Jag har bara hört om en undersökning och den beskriver lägenhetsförortsboendet som något som väldigt få skulle välja om de fick stadsboende för samma pris eller villaboende.
Theodor
Några undersökningar känner jag inte till, men mina grannar och andra förortsbor är alla nöjda med att bo där det är ljus och luft och grönska. Jag är därför rätt övertygad om att de, liksom jag, skulle välja att bo där de bor även om de fick en lägenhet i stan eller en villa till samma pris.
Ni som ivrar för stadsmässigheten förstår inte att man inte kan bygga ny innerstad med samma kvaliteter som den gamla. Gå till Liljeholmskajen så får du ser hur trist det kan bli.
"Ni som ivrar för stadsmässigheten förstår inte att man inte kan bygga ny innerstad med samma kvaliteter som den gamla. Gå till Liljeholmskajen så får du ser hur trist det kan bli."
Varför skulle inte det gå? Men visst, det är just för att det inte görs som vi ivrar för det. Vi jobbar för att det ska ändras och kunna bli lika bra eller bättre stad som man byggde för 100 år sedan. Tekniken och kunskapen finns ju. Det är ett politiskt och ideologiskt problem att det inte byggs.
Man skulle kunna dissa alla politiska förändringsrörelser av den anledningen, men det är ju precis det som är poängen med dem, att förändra det som inte fungerar.
Eh Theodor... Vad är det som inte fungerar? Bostadsbyggandet? Vill du förtäta staden ännu mer och ta bort grönområden och därmed bygga bort stadens lungor? Vilken framtid ger det för kommande generationer? I slutändan kommer de styrande på att man måste nog i alla fall lägga pengar på att bygga utåt istället, inklusive kommunikationerna som behövs för det. För vad gör man när det är färdigförtätat? Då slutar man väl inte att bygga, om nu behovet finns?
Martha: Det som fungerar är att det inte byggs någon stad trots att det är en av de mest efterfrågade boendeformerna.
Förtäta staden ytterligare? Staden har ju glesats ut enormt mycket sedan 30-talet.
Ja, jag vill förtäta staden betydligt och skapa riktigt stadsboende istället för de glesa öar av förorter som finns idag. Staden har inga lungor. Jag vill inte heller bygga bort grönområden totalt sett utan tvärt om öka antalet grönområden, vilket kräver tätare bebyggelse.
Vilken framtid ger ständig utglesning och mer och mer bilberoende? Den täta staden är betydligt mer resurseffektiv och dessutom mer omtyckt än den glesa. Därför tar också Naturskyddsföreningen och större delen av Miljöpartiet ställning för tätare städer.
Genom att bygga täta städer så sparar vi mängder av jordbruks- och naturmark till andra ändamål. Du kanske känner till att storstäder ofta är placerade på den bästa jordbruksmarken och att en stor del av den tenderar att försvinna om storstäderna har samma täthet som småstäder? Vad ger det för framtid för våra barn att använda den bästa jordbruksmarken till att bygga villor och vägar istället för att centrera staden till ett mindre område? Eller menar du att de nuvarande stadskärnorna är illa omtycka och att ingen vill bo i sådana miljöer?
Den täta staden är tvärt emot vad du påstår både en av de mest hållbara formerna för boende som finns och en av de mest omtyckta.
"Det som inte fungerar" ska det förstås stå i början.
Post a Comment