Saturday, August 15, 2009

Den ekonomiska planen kan vara en luring

När Ronny läste bostadsrättsföreningens ekonomiska plan för fastigheten där han bor upptäckte han snabbt att en sak var alldeles åt skogen. Och det var ingen liten sak, utan det handlade om att bostadsrättföreningen angav att stambyte i källare och grundisolering skulle kosta 1 miljon kronor. Ronny visste att det var fel, för när Familjebostäder begärde in anbud på samma arbeten skulle kostnaden vara 6 miljoner kronor. Detta redovisade bolaget för hyresgästerna på ett bomöte under våren 2009.

Trots att man alltså kände till den faktiska kostnaden gick bostadsrättsföreningen ut med den väsentligt lägre summan i den ekonomiska planen inför sin stämma i juni. Ronny påpekade förstås felet, men det ledde inte till någon ändring utan felet stod kvar i handlingarna även vid köpstämma nummer två.

Nu har Ronny ringt till Projektledarhuset, som gjort den tekniska värderingen av fastigheten, och frågar dem varför den rätta kostnaden inte finns i planen. Firman lovade återkomma om hur det blivit på detta viset, men de har fortfarande efter en vecka inte hört av sig med någon förklaring.

Jag är inte särskilt förvånad, för här hände samma sak när det gällde stambytet. I den ekonomiska planen togs det upp till en summa av 12 miljoner kronor. I själva verket kostade det mer än dubbelt så mycket.

Att det finns en ekonomisk plan för fastigheten och att planen är godkänd av Boverket är alltså inte alls någon garanti för att den är korrekt och visar vad som verkligen behöver göras och de verkliga kostnaderna för detta.

5 comments:

Martha said...

Åhå... ska man behöva kolla igenom det nu igen... Det retar mig att man använder en registreringsmyndighet som garant för att den ekonomiska planen är korrekt och riktig! När det uppenbarligen inte är så *suckar*

farbror Melker said...

Förutom diverse optimistiska beräkningar så är det väl snarare regel än undantag att den ekonomiska planen alltid förutsätter att alla sluter upp och köper, samt att alla husets gatu- och källarlokaler som går att hyra ut verkligen är uthyrda också. Och att det inte görs avräkningar för amortering av tillkommande renoveringslån m.m. - det blir ju billigare så i det korta perspektivet.

I min nyligen ombildade fastighet sades den enda uthyrningsbara källarlokalen vara uthyrd. Svart kartong sattes dock snabbt upp för alla källarfönster. Men nu när stambytet satte igång förra veckan visar det sig att det snarare är den anlitade rörfirman som temporärt stuvat in sina pinaler där. Ca 100 meter bort annonserar för övrigt än annan äldre BR-förening ut tre tomma nyrenoverade källarlokaler. Endast den fjärde lokalen är uthyrd - så marknaden verkar ju vara ganska överetablerad här i Stockholm.

Ordföranden sålde och stack 3-4 månader efter ombildningen, medans vice orföranden (nu ordförande?) visade sig vara arbetslös när jag pratade med honom sist. Han fick väl något special-lån typ Blue Step antar jag, såvida han inte nu blev arbetslös helt nyligen.

Min bror är för övrigt rörmokare/företagare och säger att stambytet i vår fastighet skulle kunna göras för max 3 miljoner, rejält tilltaget räknat. I den ekonomiska planen därimot har siffran 4.4 miljoner angetts. Enligt honom är det för övrigt inte alldeles ovanligt att dyrare firmor kan sticka till en i sammanhanget mindre summa under bordet, för att få igenom ett renoverings-uppdrag.

Till sist vill jag bara tillägga att jag hitintills aldrig haft något obehag av att jag ställt mig utanför som resthyresgäst. Trots att jag ensam var drivande i min anti-ombildingskampanj inför stämman. Men jag är definitivt glad att jag inte gick med.

Anonymous said...

Hej
Att boverket granskar kalkylen betyder inte att den "håller" utan enbart att den är rätt räknad.
Terje

Martha said...

Terje, säg det till ivrarna! Vi som inte vill ombilda vet ju detta redan. Jag har själv pratat med Boverket och dom säger att dom endast är en registreringsmyndighet. Så här står det på deras hemsida om ekonomiska planer för bostadsrättföreningar:

"En ekonomisk plan är en teknisk och ekonomisk beskrivning av föreningens verksamhet. I en ekonomisk plan ska det bland annat finnas en byggnadsbeskrivning och uppgifter om kostnader för föreningens fastighet.

En ekonomisk plan ska vara försedd med intyg från två intygsgivare som granskat planen. Intygsgivarna får sin behörighet av Boverket. Planen med intyg ska ges in till Bolagsverket som registrerar planen. Bolagsverket har alla ekonomiska planer för bostadsrättsföreningar och vill du ta del av en viss ekonomisk plan är det dit du ska vända dig."

Frågan som snarare bör ställas är om intygsgivarna är kompetenta nog för sitt uppdrag?

farbror Melker said...

Men vi vet ju att "ivrarna" inte bryr sig vad Terje m.fl. har att säga - eller vad vi övriga ombildningsmotståndare tycker. Det är nästan omöjligt att diskutera med folk som redan anser sig vara 99% säkra - nämligen att priserna bara KAN fortsätta upp, och att man är en idiot som inte hoppar på.

Men det är lätt att bli 08-fartblind! Här följer ett exempel:

Var på Hemnet och botaniserade, och hittade då en fin BR-etta för blyga 220K i Västerås, 1 timme från Sthlm C (www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/477827). 1817 kr i månadsavgift. Om nu intressenten har sparat och köper kontant, och räknar på minst 2000 kr mindre i månaden jämfört med motsvarande hyreslägenhet, så har hon hämtat in alternativkostnaden 220K på måttfulla 9 år - även utan värdeökning. Själv skulle jag i ovanstående situation vänta och hellre satsa på en renodlad äldre HSB-förening, eftersom jag inte gillar ombildningar på resthyresgäster bekostnad. Men det är en annan sak.

Teleportera ny exakt samma fastighet till exempelvis Solna och vips är utgångspriset på samma lägenhet det femdubbla; 1100K - nu bekostat med 90% livstidslån, låg ränta (så länge det varar) och fortsatt amorteringsfrihet omprövat var femte år.

Man förstår här varför ALLT hopp instinktivt och närmast krampaktigt satsas på en "evig" värdeökningspiral. Till och med om priserna osannolikt skulle frysa permanent på denna nivå, så skulle det vara en dålig affär. Priserna måste helt enkelt vidare upp.