Wednesday, August 19, 2009

Kvarstående frågor

Ordförandena i de nyombildade bostadsrättföreningarna i Stockholm tycker att boendet blivit bättre efter ombildningarna. Trivseln har ökat liksom känslan av trygghet, engagemanget och ansvarstagandet har blivit större och fastighetsunderhållet fungerar bättre.

Samtidigt säger ordföringarna att det negativa är de boendes brist på intresse för drift, ekonomi och fastighetsskötsel - det är svårt att rekrytera folk till styrelserna.

Få ihop det den som kan.

Undersökningen som kommit fram till detta har gjorts av Stockholms stads utrednings- och statistikkontor och presenteras i senaste numret av tidningen Bofast.

En annan effekt av ombildningarna har, enligt artikeln, blivit att föreningarna idag har få störande grannar och att hushåll med goda inkomster och högre utbildning tar över lägenhetsbeståndet i innerstaden.

De besvärliga och de fattiga göre sig således icke besvär i denna sköna nya värld.

När ska frågan ställas till dem vad de tycker om ombildningarna?

3 comments:

Anna said...

Intressant läsning.

Johan Johansson / Rädda Linjalen said...

Jag är inte det minsta förvånad över bristen på logik i resonemanget. Man börjar bli van vid det mesta.
Jag ville bara skriva och säga att du är en mästare på att dra ner allehanda brallor på ett klokt, enkelt och roligt sätt.
I sanning behövs det mitt i allt elände.

farbror Melker said...

"...och att hushåll med goda inkomster och högre utbildning tar över lägenhetsbeståndet i innerstaden."

Samtidigt ska man kanske inte överdriva de "goda inkomsterna" alltför mycket. Mer högavlönade med minst 40K+ i månaden EFTER skatt är trots allt relativt få till antalet.

www.lonestatistik.se/

Majoriteten innanför tullarna kommer aldrig ligga över 18-30K efter skatt och justerat för inflation. Och när man snackar BR-lån på 2-4 miljoner + studieskulder, billån m.m, så spelar kanske inte några lätträknade extra tusenlappar netto jämfört med "knegaren", så väldigt avgörande roll.

Det blir till att maxbelåna sig upp till taknocken och hoppas på det bästa lik förbaskat. Allt är inte så betryggande solitt och gediget i korthusbygget som det kan verka för alla de som för ögonblicket "vandrar tryggt".

Även den enskilde "lyckosten", som kom in tidigt i BR-racet kan konstatera att en växande andel av medlemsstocken i det gemensamma BR-företaget efterhand bytts ut och ersätts med betydligt mer högbelånade diton - med allt vad det kan innebära på lite sikt.