Tuesday, March 31, 2009

Älska längre i hyresrätt

Sociologen Nathan Lausters konstaterar i en studie att de som bor i flerfamiljshus separerar i lägre utsträckning än folk som bor i villa. Orsaken kan enligt Lauster vara att villaområden verkar isolerande, vilket verkar negativt på viljan att leva samman. Flerfamiljshus närmar däremot människor till varandra och det är positivt för parets utveckling. Även ekonomin har betydelse för parets förutsättningar för att hålla samman. Par med god ekonomi har större chanser att hålla ihop än de som har det ekonomiskt trassligt.

Eftersom den som bor i hyreslägenhet både har folk omkring sig och slipper oroa sig för räntehöjningar och kostsamma badrumsrenoveringar måste man kunna dra slutsatsen att hyresboendet främjar ett långt och gott kärleksliv. Det ultimata argumentet för hyresrätten är alltså funnet. Härligt!

8 comments:

Anonymous said...

Nedanstående passar endast delvis under denna rubrik, men jag vill gärna tipsa om inslaget i alla fall:

Googlesök "Begränsat med tidsbegränsat".

Det är P1-programmet Plånboken som berättar om Sarah-Maya Jacksons ombildnings-ekonomiska vedermödor. Potential för BR-relaterade slitningar mellan far, dotter och bank i det fallet. Sånt man slipper som hyresgäst.

Martha said...

Anonym 10:34

Tack för tipset. Jag lyssnade och kom fram till att om föräldrar bidrar till sina barns lägenhetsköp så riskerar föräldrarna att få en låst ekonomi i och med att deras pengapant blir spärrad på banken. Det är ju mindre trevligt, för föräldrarna alltså...
Har jag fattat rätt?

Anonymous said...

Martha

Som jag fattade det så gick banken lite utanför praxis i hennes fall. Grundproblemet var ju att hennes far/mor inte ansågs vara fullt ut borgens-fäiga av banken. Hade föräldrarna bara varit det så skulle det inte behövas "frysas" några "pantpengar". Ömsesidigt taffligt skött var det i vilket fall.

Dagge said...

Vilket kvalificerat skitsnack!

De i hyresrätt kanske behöver oroa sig över ständiga hyreshöjningar istället?

Är du osäker på räntan? Välj fast ränta i 5 eller 10 år.

Martha said...

Dagge!

Kolla på Comboloans hemsida om aktuella bolåneräntor:

www.comboloan.se/
rantor/rates_compare.asp?Menu=Bolan

Jämför det sen med den hyreshöjning du har fått. Själv har jag fått 2,64 % i hyreshöjning vilket gör ca 75 kr mer i månaden i hyra för mig. Och det är på två år. Så vad bråkar du om?

Inger said...

Bästa Dagge!

Jag förstår att även det här blir magstarkt för dig, men det är dagsens sanning, åtminstone enligt SvD:

"Den som har humor lever längre och klarar stress och motgångar bättre. Humor är bra för immunförsvaret, motverkar cancer och får en arbetsplats att fungera bättre."

Fundera på det en stund!

/Inger

PS. Finns i dagens Svenska Dagbladet, papperstidningen.

Anonymous said...

Det är den totala boendekostnaden som räknas. Att månadsavgiften höjs långsammare är en klen tröst om/när boräntan far iväg - och när amorteringsperioder på åtminstonde 50-60 år börjar avkrävas.

Sedan kan det faktiskt bli strid om höjd månadsavgift också - bland annat. Trots den utlovat fina BR-gemenskapen. Googlesök GP-artikeln "Bittra grannfejder allt mer vanligt".

När det gäller låsning av boräntan på 5-10 år, så är det nog relativt få som gör det i praktiken. Tyvärr. Dels är skulderna så höga att månatliga amorteringar knappt märks. Dels önske-tror många på en boränta på max 2-4% de närmaste 10 åren + livslång amorteringsfrihet. Dels vill många ogärna låsa upp en fast högre räntekostnad, utifall man plötsligt står där med försämrad A-kassa och fortsatt superlåg rörlig ränta. Dels har många (speciellt yngre) helt enkelt inte förstått risken med att står med utraderad kontantinsats och "negativt eget kapital".

Dagge said...

Dels har många äldre inte förstått potentialen i att äga ett boende, som långsiktigt stiger i värde och därmed ger ett "positivt eget kapital".

Visst det kan gå ned lite ibland, men titta nu: vi har en finansiell härdsmälta fast det märks knappt på priskurvan. Makrodata talar för fortsatt prisuppgång: fler som flyttar till och vill bo i Stockholm, liten nyproduktion som dessutom är dyr 60-70 tkr per kvm.