Wednesday, April 1, 2009

Godtycklig prissättning vid ombildning

Att det där med de kommunala bolagens prissättning är lite hipp som happ har vi länge misstänkt. Nu finns ett tydligt exempel på att det faktiskt är så.

När bostadsrättsföreningen Bagarberget på Bergsrådsvägen 33-41 ville köpa sin fastighet för två år sedan fick de ett bud från Svenska Bostäder på 17 300 kr per kvadratmeter. Bagarberget accepterade priset och slog till.

Samtidigt erbjöds grannföreningen Rikskanslern att köpa för ett obetydligt högre pris, 17910 kr per kvm. Rikskanslern var dock inte nöjda, utan ville ha ett lägre pris. Nu har de fått som de ville - och priset är inte bara lite lägre, utan väldigt mycket: 13251 kr per kvm.

Rikskanslarna är förstås jättenöjda, men Bagarbergarna givetvis desto surare.

Borgarrådet och Svenska Bostäders ordförande Joakim Larsson säger att det första priset för Rikskanslern var en felvärdering. "Värderingsföretaget har konstaterat att man landat för högt i den förra värderingen och att man måste ompröva värderingen." Enligt tidningen Mitt i Söderort säger Larsson också att de första värderingarna på Bergsrådsgatan gjordes på för vaga grunder. Han uppmanar Bagarberget att kontakta Stockholms Stadshus AB om de anser att de fått ett felaktigt erbjudande eller att någon ting har värderats fel.

Hur i fridens namn vågar någon göra affärer med en så opålitlig motpart som Joakim Larsson och hans kompisar?

6 comments:

Martha said...

Men jesus amanda, är dom så desperata där i Stadshuset nu? Det verkar som om ombildningar ska drivas igenom till varje pris... *suckar*

Dagge said...

Det kanske fanns skillnader i fastigheternas underhåll/standard som förklarar prisskillnaden?

Martha said...

På Skarpnäcksfältet är alla hus byggda ungefär samtidigt...

Inger said...

Dagge
Menar du att det skulle finnas stora skillnader i underhåll och standard mellan två fastigheter som är byggda vid samma tid och ägs av samma värd? Eller att den ena fastigheten skulle ha genomgått en galopperande försämring under de två åren sedan det första budet?
Inte så troligt, enligt min mening.
/Inger

Dagge said...

Inte vet jag men utan att vara insatt i historiken är det en rimlig förklaring till prisskillnaden.

Dessutom - om nu Bagarberget accepterade priset och köpte så har de ju uppenbarligen ansett värdet vara korrekt vid den tidpunkten. Ingen anledning att klaga alltså.

Anonymous said...

"Ingen anledning att klaga alltså."

Fast så rätvinkligt fungerar ju inte människor - när det väl kniper. Men för all del; ifall fantasin är trög och självkännedomen bristande, så kan nog mången intala sig att de för egen del sitter inne med immunitet.