Monday, April 6, 2009

Fantastisk måndag

En av mina medtrafikanter på tunnelbanan imorse fick som avskedshälsning från sin vännna att hon skulle "ha en fantastisk måndag". Jag fnös förstås åt detta och tänkte att varför kunde det inte få duga med en alldeles vanlig småtrött och småtråkig måndag. Föga anade jag då att dagen faktiskt skulle blir rätt fantastisk.

Idag har nämligen hyresgästföreningens ordförande helt vänt på kuttingen och skippat självkostnadsprincipen och allmännyttans hyresledande roll till förmån för affärsmässiga kommunala bostadsbolag och hyror som ska sättas efter en princip som endast Vår Herre kan förstå. Hur höga hyrorna ska kunna bli säger man inte, men det bör kunna vara frågan om avsevärda höjningar eftersom man anser det nödvändigt med en skyddsregel om att höjningarna ska tas ut successivt under flera år.

Det är för övrigt inte bara analys av hyreshöjningarna som saknas, inte heller i övrigt finns några resonemang om vilka effekter förslagen kan få.

"Borttagandet av den hyresnormerande rollen och införandet av nya skyddsregler utgör de mest omfattande förändringarna av hyressättningssystemet på 40 år", säger Barbro Engman i förslaget.

Ja, det kan man lugnt säga. Och dessa omfattande förändringar har hon inte fört ut till diskussion bland sina medlemmar, utan hon har bara suttit på sin kammare och knåpat ihop med SABO.

De privata fastighetsägarna är förstås nöjda liksom Odell. Hyresgästerna och hyresgästföreningens medlemmar har däremot ingen anledning att glädjas.

Tur att koltrasten hälsade mig välkommen hem ikväll. Den trösten behövde jag.

Förslaget i sin helhet finns att läsa här. Och en bra genomgång och rättmätig kritik finns här. Artikel om förslaget finns i SvD.

No comments: