Friday, April 3, 2009

Vi gratulerar

Idag finns naturligtvis ingenting annat att säga än
ett enormt, kolossalt, pyramidalt, jättelikt

GRATTIS

till alla dem i kvarteret Linjalen
som stoppade ombildningen där!

Må många följa i era spår!

6 comments:

Werkö said...

Tomtarna vann en här gången efter sin bakåtsträvande skrämselpropaganda till kvarterets pensionärer.

Men det kommer väl fler omröstningar snart?

Det ÄR roligare att äga!

Inger said...

Såvitt jag kan bedöma, utifrån mina rätt goda kunskaper i ämnet, har Rädda Linjalen varit vederhäftiga i sin information till de boende, dvs. de har berättat om verkligheten och inte om sina drömmar som bostadsrättsivrare brukar göra.

Jag har uppfattat det som att Linjalens brf-styrelse sagt att det bara skulle bli en omröstning. Då bör man väl också stå för det, åtminstone om man vill anses för en rättskaffens person som månar om sina medmänniskor.

Om man ska döma efter det ringa engagemang som bostadsrättsinnehavarna här visar för sitt boende, så tycker i alla fall inte just de att det är särskilt roligt att vara fastighetsägare. Jag har svårt att tänka mig att det är särskilt annorlunda på andra håll, utom möjligen för dem som lyckas sälja när det ekonomiska läget är gynnsamt. Men just var väl inte vad brf Linjalen tänkte på, för det var ju själva ägandet och förvaltandet som var det primära - eller?

Martha said...

Att gång på gång påstå att det är roligare att äga är en sak. Men vad betyder det egentligen? Jo, det betyder att du ekonomiskt står för allt som har med din bostad att göra. Så, är det roligt när vitvarorna pajar? När det springer läck i köket? Eller när toaletten inte vill fungera? Är det roligt att inte ha pengar att bekosta allt detta som behöver bytas ut eller repareras?
Man kan bara inte förutsätta att alla har ekonomi till att köpa sin hyresrätt då det definitivt finns dolda kostnader.
Den som vill ombilda förenklar verkligheten och spelar på att man blir så rik. Men rikedomen sitter ju fast, i och med att man har tagit lån på banken. Så den som äger är banken. Klarar man inte sina betalningar vidtas åtgärder, vilket kan innebära att man blir tvungen att flytta eller utkastad på gatan.
Men det kalkylerar nog en brf med. Då säljer man lägenheten och har vips fått tillskott till föreningens utgifter. Det är synnerligen egoistiskt. Och fullständigt odemokratiskt. För vi HAR en rätt att få välja hur vi vill bo.
Men det bryr sig väl inte en arkitekt född på 40-talet om?

Anonymous said...

När jag föreställer mig ideal-scenariot för en livskraftigt och attraktiv BRF, så slår det mig att det nästan punkt för punkt inte stämmer med verkligheten:

Kåken ska vara byggd för att vara BR från första början. Att vara medlem i en BRF (i detta alternativa scenario) är synonymt med att ha en utpräglat kollektiv- och föreningsinriktad inställning till sitt boende. Man bangar alltså inte för att hugga i och hjälpas åt när det behövs. Alla planer och beslut redovisas öppet, demokratiskt och i god tid. Det är det gemensamma boendeintresset och förvaltandet som är det väsentliga, medans värdeutveckling och bo-karriärism är snudd på ointressant.

Prisbilden har i praktiken endast ha följt reallöne-utvecklingen och landar endast på max 1/5-del av dagens priser - tack vare att det (i detta alternativa scenario) aldrig egentligen existerat någon bostadsbrist att tala om. Ingen medlem har behövt livstidbelåna sig, och ingen har köpt med tanke på att kohandla med värdeökningar.

Alla medlemmar ser sig vara långsiktiga delägare i ett gemensamt företag, och alla är inställda på att amortera sina lån, eftersom man vill slippa ALLA mellanhänder - även banken. Amorteringar på fastighetslånet samt regelbundna avsättningar att bekosta framtida underhåll ses som självklarheter.

Anonymous said...

Ja, det är verkligen kul att läsa. Alla vill faktiskt inte ombilda och det ger hopp för oss som är i den processen just nu. Bor i söderförort där det förespråkas hejvilt just nu och lite drömvisioner. Om allt gick helt rätt till med opartisk fakta skulle jag inte säga så mkt men det är ju inte alltid så.

Anonymous said...

I mitt område sitter det lappar med lovande löften om att "när vi ombildar blir det billigare, mm mm. + att de ger tips på sidor med lghbyte så man kan byta för det är många som vill flytta hit och äga sin lgh.
Gillar inte den tonen, för för det första inget är nånsin klart innan en köpstämma och alla har rätt att bo kvar oavsett resultat.
skulle eg vara intressant att få reda på tiigare ombildade fastighetr hur det gått där ett tag efter allt är klart. Själv hoppas jag på nej här där jag bor...