Tuesday, April 14, 2009

Vad (v) vill

Det har påståtts att alla stödjer hyresgästföreningens och SABO:s så kallade utspel om allmännyttan och den framtida hyressättningen. Bland annat åberopas den politiska oppositionen som anhängare till förslaget. Eftersom detta förvånade mig något har jag frågat Vänsterpartiets bostadspolitiske talesman Egon Frid om vad som är hans och partiets ståndpunkt vad gäller bl.a. allmännyttans hyresledande roll och självkostnadsprincipen. Så här svarade Egon:

"S, V, MP stöder SABO:s och Hyresgästföreningens förslag i att det ska även fortsättningsvis ska vara ett hyresförhandlingssystem där hyresmarknadens parter förhandlar om hyrorna och där hyresgästerna genom Hyresgästföreningen kan hålla hyrorna på en rimlig nivå.

Vi stödjer den fortsatta processen med en stark hyreslagstiftning med en allmännytta och ett starkt hyrestak och där vi från vänsterpartiet står för att det är allmännyttans hyresnormerande roll som ska råda.

Det är viktigt med en bred uppgörelse om hyrorna så att fastighetsägarna drar tillbaka sin anmälan från EG-domstolen om olagligt statsstöd. Detta är nödvändigt för att vi ska få en fortsatt hyresförhandlingslösning och inte en fri hyressättning med marknadshyror.

Vi tar inte ställning i detalj i alla de förslag som finns i förslaget från Hyresgästföreningen och SABO. Detaljerna får vi återkomma till när vi ser ett lagförslag, en proposition från Mats Odell.

Självklart står vi för vara motioner i riksdagen angående bostadspolitiken och hyreslagstiftningen och ska kämpa för dem så länge det är möjligt. Självkostnadsprincipen generellt står vi bakom för all kommunal verksamhet liksom för bostadsföretagen och allmännyttan.

Angående att de kommunala bostadsföretagens verksamhet ska drivas efter affärsmässiga principer och utan vinstsyfte, innebär att företagets ska ha ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv, men att det primära syftet inte är att generera vinst. Vi driver hårt här att bruksvärdet ska bygga på en självkostnad för förvaltningen och att bostadsföretagets överskott ska tillbaka till de boende genom investeringar i husen eller nybyggnation."

Inte mycket där som liknar stöd till de bärande förslagen i utspelet, tycker jag, förutom att hyrorna ska förhandlas och inte sättas av marknaden.

No comments: