I februari tillträdde bostadsrättsföreningen Virvelvinden som ägare till fyra fina punkthus på Simrishamnsvägen i Björkhagen. Idag är det visning på en lägenhet där, nästa söndag på ytterligare en. Ingen av dessa två nyblivna bostadsrättsinnehavare har alltså haft för avsikt att bo i den ombildade fastigheten. Ja, en av dem har redan hunnit dra vidare för hans lägenhet är helt tom på möbler.
Så ser verkligheten ut bakom ombildningarna. Inget ansvar och ingen långsiktighet, bara ren spekulation.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
"Inget ansvar och ingen långsiktighet, bara ren spekulation."
Man skulle kunna tillägga att av dem som inte säljer omedelbart så önskar minst hälften av återstoden göra "bostadskarriär", på medellång sikt - dvs sälja inom 2-4 år.
Detta kombinerat med allt högre säljpriser på övertagna fastigheter (särskilt privata värdar ser numera till att ta rejält betalt - vis av skadan), gör att det heller inte finns något intresse för amortering av det gemensamma fastighetslånet, eller för att spara undan långsiktigt till takrenoveringen om 8-10 år. Man ska ju ändå flytta snart inom...
Allra smidigast blir det om ombildarna helt enkelt lånar en rejäl slant extra till reparationsfond och löpande underhåll. På kort- och medellång sikt vill säga.
Det är väl exakt samma sak som om någon byter sitt feta förstahandskontrakt med någon annan som också har ett förstahandskontrakt?
Dessutom flyttar det ju in någon ny i lägenheten som säljs och som då betalar månadsavgift?
Vad är problemet? Vill du att man ska vara livegen med sin lägenhet eller??
Dagge
Problemet är att de som drar sticker ifrån sitt ansvar för både de kvarboende hyresgästerna (som blivit påprackade en hyresvärd de inte ville ha) och för fastigheten (som de övriga bostadsrättarna får dra försorg om bäst de kan). Jag tycker att sådant handlande är omoraliskt.
/Inger
Vaddå omoraliskt? Det flyttar väl in någon ny person som betalar avgift till BRF?
Och vad är skillnaden om du byter din hyresrätt med någon annan? Då "drar" du ju också.
Jag tar det igen: det omoraliska är att du sätter någon annan i klistret för att nå egen vinning.
/Inger
"Vaddå omoraliskt? Det flyttar väl in någon ny person som betalar avgift till BRF?"
Varje ny ersättande "delägare" i det gemensamma "företaget" BRF bidrar (i takt med fortsatt ökade bopriser) med en allt känsligare och alltmer överskuldsatt privatekonomi. Enda gången föreningen i sig får in nya friska pengar är när den utflyttade råka vara en "resthyresgäst".
Men i takt med att hyresgästerna i kåken blir färre och/eller ovilligare att flytta (p.gr.a att de inte KAN - hyresrättsbristen och hyresnivåerna på nybyggt, remember), så återstår endast byten av typ utflyttande br-gäster mot nya ersättande br-gäster.
Och det sistnämnda tjänar (som sagt) inte föreningen ett skit på. Endast den utflyttande BR-säljaren tjänar rent ekonomiskt - förutsatt att denne inte omedelbart plöjer ner säljsumman som grundplåt i ett ännu större bolån, typ villa. Vilket är det vanligaste.
BRF ska inte "tjäna" på att någon lägenhet säljs. Avgiften ska spegla kapitalkostnaden för föreningens lån, plus avsättningar till framtida renoveringar plus drift. Så länge den betalas får föreningen det som krävs för att upprätthålla fastigheten.
Dagge!
Tror du verkligen på det där?? Oj!
"BRF ska inte "tjäna" på att någon lägenhet säljs."
BRF ska så klart inte "gå med vinst". Men resthyresgästernas lägenheter representerar inte destå mindre ett s.k. "dolt kapital" som föreningen kan få in pengar på ifall hyresgästen flyttar. Som många relativt nybildade föreningar nära på MÅSTE få loss och få in pengar på ifall prisbilden till äventyrs skulle falla kraftigt.
"Avgiften ska spegla kapitalkostnaden för föreningens lån, plus avsättningar till framtida renoveringar plus drift."
Det blivit mera vanligt numera att man vid ombildningar passar på att ta ett rejält extralån redan från början för att bekosta allt renoveringsbehov typ 10 år framåt. Så mycket för att hinna göra "avsättningar" i god tid för att minimera lånebehov, och därmed föreningens framtida räntenivå-känslighet. Lägg därtill att konsulter och ombildningsivrare otimistiskt kalkylerar med 85-100% majoritet OCH att allas låneanspråk sedan även blir godkända OCH att källarlokalen garanterat förblir uthyrd o.s.v - allt för att budgeten ska gå plus minus noll. Om någon faktor sedan skulle fallerar så ligger det nära tillhands att man nallar från renoveringslånet även till den löpande driften.
Googlesök "Härdsmälta efter ombildningar".
Men även hos äldre mer etablerade föreningar uppstår det efterhand prisstegrings-relaterade problem. I tider av bostadkarriäristisk spekulation, då tidigt etablerade BR-gäster byts ut mot nytillkomna, så kommer andelen medlemmar med efterhand allt mera arbetslöshets-, sjuk-, skilsmässo- och räntenivå-känsliga livstidslån helt naturligt att öka över tid. Den reala löneutvecklingen hinner helt enkelt inte med. Lägg därtill alla de som inte sålt, men som lånat upp sig ytterligare med en förväntad BR-värdeökning som enda säkerhet.
Företaget BRF vilar efterhand på allt mer darriga ekonomiska medlem-ben, vilket inte bådar gott på lite längre sikt.
Post a Comment