Monday, March 9, 2009

Freivaldsaffären

Läser Eva Franchells bok Väninnan och slungas tillbaka inte bara till det outhärdligt sorgliga mordet på Anna Lindh utan också till många andra händelser under åren 1994-2003. Mycket gör mig förstämd, annat får mig förbannad när jag påminns om det. Till den senare kategorin hör Laila Freivalds och hennes lägenhetsaffär.

För den som glömt var Freivalds socialdemokratisk justitieminister år 2000 då de borgerliga partierna gjorde det fritt att ombilda allmänytta till bostadsrätt. Hennes parti var emot detta, men inte Freivalds. Hon och hennes familj bodde i en stor lägenhet på Kungsholmen, sex trappor upp med två balkonger och utsikt över hela stan. Hyresvärd var Svenska Bostäder. När grannarna ville ombilda hakade familjen på.

Tvungen så småningom att förklara sig för en ilsken socialdemokrati och en upphetsad press lät fru Freivalds meddela:

"Eftrsom en stor majoritet av hyresgästerna tyvärr var för en ombildning såg vi oss tvungna att köpa vår lägenhet, trots att det innebär nästan fördubblad boendekostnad. Dessutom känns det inte bra att vara hyresgäst till sina grannar."

Tänk, så rädd för sina grannar var alltså denna välutbildade och i alla avseenden välbeställda kvinna att hon kände sig tvungen att köpa. Medan vi här, vanliga vardagliga fruntimmer de flesta av oss, valde att inte köpa fast de andra ville. Och dessutom har vi fortsatt att bo här i över åtta år nu, med grannarna som ägare av fastigheten. Vilka stålkvinnor måste inte vi då vara!

För inte kunde det väl vara så simpelt att Freivalds bara var ute efter pengarna?

4 comments:

Anonymous said...

Och ännu konstigare (om tidningarna beskrev saken rätt) var ju att hon ansåg sig tvungen att rösta för ombildningen av den anledningen. Hon borde ju kunnat ta reda på att man kan vänta med att köpa tills man vet att det verkligen blir av, inte själv bidra till att det händer.

Anonymous said...

Precis som så många andra i den Röda Politbyrån så lever inte Leila Freivalds som hon lär.

Med ena handen hytter partiet i högmoralisk ton mot ombildningar, medan toppen själva köper så det står härliga till.

Anonymous said...

Borde man inte kunna vända sig till konsumentverket och kräva VDN-märkning på sossar?
Inte många i deras topp skulle passera. Jan Emanuel - say no more, hur många röster kommer sossarna förlora bara på grund av honom?

Anonymous said...

Ja det var ju värre än så enligt samtida tidningsuppgifter. Enligt grannarna i huset tillhörde "herr Freivalds" ombildningsivrarna i fastigheten och han påstods dessutom vara mycket aktiv i bostadsrättsföreningens styrelse.
Fru Freivalds sade sig inte "ha några kommentarer till detta"
mvh Obzehr Wandt